ep archivo   edificio de indra
Marta Fernández - Europa Press - Archivo

Els valors del sector defensa lideren les borses aquest dimecres després de l'atac amb míssils de l'Iran a Israel. A Espanya, Indra ha repuntat un 4%, mentre que altres noms propis del sector com ara BAE Systems, Lockheed Martin o Thales, entre molts d'altres, cotitzen amb pujades que estenen els guanys destacats d'aquest dimarts passat.

  • 17,15€
  • 4,07%

Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities, assenyala que la remuntada d'aquests valors i la caiguda general del mercat no és sinó una reacció clara de "fugida del risc" per part dels inversors. "La reacció a tots els mercats va ser immediata: preu del petroli a l'alça, igual que el dòlar, l'or i els bons, actius considerats tradicionalment en aquestes circumstàncies com a refugi, mentre que les borses es giraven amb força a la baixa, resistint únicament els valors/sectors de tall més defensiu i els relacionats amb el sector de la defensa”, explica.

"És clar que hi ha molta incertesa. Tot i això, crec que el mercat segueix operant amb l'expectativa que la situació es mantingui més o menys continguda i no es desencadeni una guerra total. I crec que ara mateix, això és el correcte", ha assenyalat Anna Rosenberg, responsable de geopolítica d'Amundi Asset Management, en declaracions a Bloomberg TV.

Segons Kathleen Brooks, directora de recerca d'XTB, els inversors estan en "mode d'espera" fins a veure quant en pot empitjorar la situació. Diferents fonts afirmen que l'Iran no té intenció de provocar un conflicte més ampli, encara que el president d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha assegurat que l'Iran "s'ha equivocat" i que "pagarà per això".

Per part seva, Teheran ha advertit que respondrà amb accions "més severes" si és atacat. A més, a través de la xarxa social X, el ministre iranià d'Exteriors, Abbas Araghchi, ha subratllat que l'Iran ha mantingut una "enorme moderació durant gairebé dos mesos, per donar espai a un alto el foc a Gaza".

"La situació continua sent inestable. Si la situació es resol ràpidament, per exemple, com quan l'Iran va llançar míssils contra Israel a l'abril, podríem veure una fugaç carrera cap a la seguretat, i esperaríem que les accions i les empreses tecnològiques es recuperin. Si Estats Units es veu arrossegat a aquest conflicte i ha de defensar Israel, l'impacte dels esdeveniments d'avui al mercat financer serà més durador.

Per part seva, diferents analistes assenyalen que l'augment de la incertesa pot crear bones oportunitats d'entrada a preus més atractius. Tot i que hi ha diferents matisos que convé tenir en compte a curt, mitjà i llarg termini. "Almenys, no vendre. i augmentar-ne més si un pot", afirmen des de Bankinter.

contador