ep archivo   la presidenta de inditex marta ortega y el consejero oscar garcia maceiras en la junta
INDITEX - Archivo

"Inditex ja no és un valor de creixement i afronta una gran competència". És la valoració que fan de la cadena de moda gallega els experts de Berenberg, que han reiterat el seu consell de mantenir el valor en cartera, però n'han retallat la valoració fins als 22,50 euros per acció des dels anteriors 26 euros per títol.

  • 53,22€
  • 1,60%

"Creiem que Inditex segueix sent la millor cadena al detall de la seva classe (i Zara és una marca sòlida), però els seus avantatges competitius s'han anat erosionant lentament amb el temps, a causa de l'augment de la competència, en particular de les empreses en línia més ràpides i àgils", afirmen aquests experts.

"El seu model de proveïment de proximitat, marges més alts i balanç sòlid significa que hauria d'estar més aïllada dels riscos de recessió, però encara hi haurà vents en contra clars", afegeixen.

Dins del comerç al detall general, indiquen que Inditex sovint es considera un "refugi segur" relatiu, cosa que pot donar suport a la valoració, però creuen que hi ha millors accions per posseir en béns de consum discrecional, amb valoracions més atractives i amb menys obstacles estructurals.

Sobre l'evolució del seu negoci, esperen que la despesa dels consumidors als mercats d'Inditex disminueixi un 4% a l'exercici fiscal 2024 a causa d'una despesa menor a Europa i als EUA, que serà compensada per una recuperació a la Xina, amb un creixement del 2% a l'any fiscal 2025.

"Creiem que Inditex està en la millor posició per superar els seus parells al detall de moda, atès el seu model d'abastament de proximitat. En general, assumim que les vendes en moneda constant disminuiran un 1,5% l'any fiscal 2023, reaccelerant-se a un creixement del 4% a l'any fiscal 2024", afirmen.

Pel que fa a l'evolució dels marges, assenyalen que és probable que hi hagi un risc significatiu de rebaixes en el comerç al detall de peces de vestir. Segons la seva opinió, Inditex estarà més protegida, atès el model d'abastament de proximitat, però "no és completament immune a un entorn altament promocional".

En aquest sentit, afirmen que una recuperació a la Xina oferirà cert suport, encara que la companyia també s'enfrontarà a un vent en contra significatiu en el tipus de canvi, encara que en menor mesura que els seus parells, a causa d'un abastament local més gran.

D'altra banda, consideren que la reacceleració del comerç electrònic pot erosionar encara més la rendibilitat. "Un assortiment que canvia més ràpid generalment fa que sigui més fàcil passar els augments de preus al consumidor, però encara pot ser difícil fer-ho en aquest entorn", comenten.

Així, la seva previsió és que el marge brut disminueixi 50 punts bàsics a l'any fiscal 2024, i que es vagi recuperant en l'exercici següent, a mesura que es normalitzin les rebaixes. "En general, esperem que el marge EBIT disminueixi al 14,7% l'any fiscal 24, amb una recuperació al 16% l'exercici 2025, a mesura que les vendes es reaccelerin", indiquen.

Després d'aquesta anàlisi, rebaixen el preu objectiu fins als 22,50 euros per acció des dels anteriors 26 euros i reiteren el consell de mantenir el valor en cartera. Segons la seva valoració, Inditex ja no mereix una prima de valoració, ja que “no és la història de creixement que ha estat històricament, i els seus avantatges competitius s'han erosionat amb el temps, a mesura que el panorama de la moda ha evolucionat”.

Aquest dilluns, d'una manera semblant, els experts de Credit Suisse van retallar la valoració d'Inditex fins als 20,50 euros per acció des dels 24 euros anteriors. Encara que des del banc suís esperen uns bons resultats al segon trimestre fiscal, van anticipar que els propers trimestres seran molt desafiadors per a la cadena de moda.

Noticias relacionadas

contador