El president d'Inditex, Pablo Isla, ha presentat un pla per als pròxims dos anys que anticipa el que serà l'Inditex del futur, amb el qual l'empresa accelerarà i ampliarà la seva estratègia d'anticipació a la transformació digital. Isla va avançar que s'invertiran 1.000 milions d'euros per impulsar l'activitat online i 1.700 milions d'euros a la corresponent actualització de la plataforma integrada de botigues, amb la incorporació d'eines tecnològicament avançades.
- 52,96€
- 2,24%
Noticia relacionada
Inditex pierde 409 millones en el primer trimestre por el Covid y tras provisionar 308 millonesEn paraules de Pablo Isla aquest pla "suposa culminar el projecte les bases del qual s'han anat establint progressivament amb importants inversions des de 2012, que transformarà significativament el perfil de la companyia. L'objectiu d'aquí a 2022 és avançar la implantació total del nostre concepte de botiga integrada, el futur de la qual estarà vinculat al servei permanent al client allà on es trobi, en qualsevol dispositiu, i en tot moment".
D'aquest pla en destaca especialment el projecte Inditex Open Platform (IOP), la creació de la base tecnològica pròpia sobre la qual funcionen totes les operacions digitals de la companyia i que s'ha ideat per adaptar-se minuciosament a totes elles, amb la qualitat, precisió i immediatesa que necessita el model de negoci de la companyia.
La plataforma, que va començar a definir-se el 2018, ha anat confirmant la seva eficàcia en diferents fases, ja està activa en un 60%, i durant el pla 2020-2022 culminarà la seva implantació. Es tracta d'una de les eines tecnològiques més avançades del món en el seu camp, i té com a avantatge la possibilitat de segmentar a través de microserveis les necessitats concretes de cada àrea sense necessitat de modificar tot el conjunt.
ONLINE MÉS 25% DE VENDES
El pla preveu que les vendes per internet arribaran a més del 25% del total el 2022, des del 14% de 2019, amb una xarxa de botigues integrada més àgil i sostenible, que incorporarà noves eines tecnològiques, amb una superfície mitjana per botiga més gran, més rendibilitat, i que creixerà entre un 4% i un 6% en botigues comparables.
Es continuarà el pla d'actualització de botigues pel qual des de 2012 s'han obert 3.671 botigues del nou concepte d'integració en espais més grans i més fluids, s'han ampliat 1.106 botigues, se n'han reformat 2.556 per a la seva adaptació tecnològica, i se n'han absorbit 1.729, 1.024 d'aquestes durant els tres darrers anys.
S'arribarà d'aquesta manera a una xarxa d'entre 6.700 i 6.900 botigues, després d'obrir-ne 450 amb l'última tecnologia d'integració comercial, i d'absorbir-ne entre 1.000 i 1.200 botigues de menys grandària, que representen entre un 5% i un 6% de les vendes totals, i que tenen menys capacitat per prestar els nous serveis al client. Aquestes unitats es corresponen fonamentalment amb els establiments més antics de les cadenes diferents a Zara.
Per regions, el pla permetrà que a la Xina i el Japó cadenes com Bershka, Pull&Bear i Stradivarius impulsin definitivament la venda online, que a Espanya continuï el procés dels tres últims anys amb l'obertura de botigues més rellevants i absorció de botigues petites, com s'ha vist a Bilbao o Pamplona, mentre que a Amèrica i resta de països europeus consolidarà l'estratègia de plena integració entre el món físic i digital.
De cara al client, especialment destacable serà la denominada ‘Modo tienda’ que, a través de les aplicacions mòbils permetrà que els clients consultin en temps real l'estoc d'un article a la botiga per a la seva compra online i recollida immediata; que accedeixin a la reserva d'emprovadors quan ho necessitin, o que puguin localitzar de manera precisa on es troba una peça dins d'una botiga.