El fons IFM ha tornat a incrementar la seva participació en Naturgy, cosa que els experts valoren favorablement. "És una notícia positiva pel suport al valor que estarien suposant les compres d'IFM", comenten des de Banc Sabadell.
- 22,80€
- 1,60%
IFM HI ha pujat la seva participació fins al 14% des del 13,38% anterior i se situa a l'accionariat darrere de Criteria Caixa (26,7%), CVC (20,41%) i GIP (20%).
Recordem que el fons no va aconseguir adquirir el percentatge desitjat a l'OPA parcial llançada sobre Naturgy a finals del 2021. Des d'aleshores, ha augmentat la seva participació de manera important (passant del 10% al 14%). Tot i això, encara es troba per sota de l'objectiu mínim de l'oferta (17%), que li donaria opció a dos consellers.
Des que va acabar l'OPA parcial, IFM ha fet cinc compres al mercat. L'última va ser el març de l'any passat.
UNA OPA MOLT DISPUTADA
L'OPA parcial del fons australià IFM sobre Naturgy, personificada al representant d'aquest a Espanya, Jaime Siles, va estar carregada de controvèrsia.
L'octubre del 2021, IFM s'entestava a aconseguir almenys el 17% del capital de Naturgy per aconseguir una representació de pes al Consell, i enmig de tot el procés es van produir encreuaments de declaracions tant per part de Siles com de Naturgy i Criteria, provocant una situació que finalment va portar a l'enrariment de l'oferta i que IFM no aconseguís allò proposat (es va haver de conformar amb el 10,83%).
Un dels aspectes que va generar més polèmica va ser el plantejament que va fer Siles de la possibilitat d'eliminar el dividend de Naturgy, una afirmació que alguns van interpretar com una manera d'aconseguir que més accionistes venguessin els títols a IFM. Aquest anunci no va agradar gens a Naturgy, que ràpidament va enviar un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) assegurant als seus accionistes la seva continuïtat, mentre que Criteria mostrava també el seu total suport a la remuneració de l'energètica en una altra nota.
En el seu moment, Jaime Siles va declarar a Bolsamanía que no es penedien gens d'haver tret el tema del dividend, alhora que insistia en la lògica de la seva futura eliminació i en l'atractiu de la seva oferta en un context marcat llavors per la crisi del sector energètic, que va derivar en mesures adoptades per part del Govern que no van agradar gens i van penalitzar les companyies.