ep trabajadores durante la huelga del handling de iberia convocada por ugt y ccoo en barajas
Gustavo Valiente - Europa Press

Iberia manté les negociacions amb els sindicats amb l'objectiu d'assolir un acord sobre el handling. D'acord amb això, la darrera proposta llançada per la companyia recull la creació d'una nova empresa participada al 100% pel grup IAG, amb majoria de l'aerolínia. El pla de viabilitat també inclou mesures voluntàries de prejubilació per a 1.727 persones fins al 31 de desembre del 2026.

Iberia ha explicat que una vegada creada, tots els treballadors de tots els centres de treball de la Direcció de Serveis Aeroportuaris es transmetran a aquesta nova empresa a través dels establerts a l'art.44 de l'Estatut dels Treballadors. De la mateixa manera, els treballadors mantindran el Conveni d'Iberia i els seus drets es conservaran en les mateixes condicions que actualment, sense cap canvi.

"A fi de dotar de tranquil·litat els treballadors actuals de la companyia, es blindarien de per vida, els sistemes de progressió i antiguitat dels treballadors d'Iberia per tal que mantinguin les mateixes expectatives que tenen avui. No se n'alteraria ni una de sola de les condicions dels treballadors d'Iberia", ha comunicat l'aerolínia.

Això no obstant, pla de viabilitat desenvolupat per a aquesta societat contempla mesures de desvinculació per a 1.727 persones fins al 31 de desembre de 2026, en dues modalitats: baixes incentivades i prejubilacions.

En el cas del primer supòsit, es poden acollir les persones treballadores menors de 56 anys en el moment de l'extinció del contracte.

Pel que fa a les prejubilacions, aquestes anirien destinades a les persones treballadores amb 56 anys o més complerts al moment de l'extinció del contracte de treball. Des del moment de l'extinció del contracte de treball i fins als 65 anys, l'empresa abonaria en 12 pagues anuals un complement que variaria en funció de l'edat en què s'acollís a tal mesura sobre el salari regulador, és a dir, sobre el total de les percepcions anuals brutes.

"El projecte comptaria amb un Centre d'Excel·lència de Formació Professional per als professionals del handling, ubicat a la seu de La Muñoza, al costat de l'aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas", ha detallat Iberia.

Alhora, ha remarcat que la nova companyia "tindria ambiciosos objectius de creixement" nacional i vocació de desenvolupament internacional, amb la vista posada especialment a Europa i a l'Amèrica Llatina.

"Iberia comprèn la incertesa que viuen els treballadors, tot i això, la companyia reitera que, per poder oferir futur tant als treballadors dels aeroports amb llicència, com sense, cal que tots romanguin units en una única empresa", ha emfatitzat.

Cal recordar que l'origen del conflicte entre l'aerolínia i els sindicats sorgeix com a conseqüència de la resolució del concurs d'Aena pel qual Iberia va perdre la condició d'agent operador als aeroports de Bilbao, Màlaga, Alacant, Palma de Mallorca, Eivissa, Barcelona, Las Palmas i Tenerife Sud, i la va mantenir a la resta dels aeroports on estava prestant serveis.

La companyia ha assegurat que el handling i els milers de persones que formen part dels serveis d'assistència a terra “són importants per a Iberia. Cal tenir en compte que, ateses les característiques del negoci, els marges són estrets per la qual cosa necessita un gran volum que només es pot assolir de manera sostenible prestant serveis a terceres companyies”.

Per això creu que per aconseguir tenir negoci procedent de tercers és imprescindible l'efecte xarxa. "Sense ell, les probabilitats de mantenir clients es redueixen considerablement. És a dir, el problema no se centra única i exclusivament als vuit aeroports on Iberia no disposa de llicència per operar, sinó a tots els aeroports de la xarxa. El negoci necessita volum per a la seva supervivència”.

En aquest sentit, Iberia ha remarcat que "ha apostat indiscutiblement per convertir l'adversitat en oportunitat, tornar a mirar el futur amb perspectiva i aconseguir, no només mantenir activitat i ocupació, sinó generar noves oportunitats".

contador