iberdrola galan amlo

Iberdrola ha comunicat aquest dilluns que ja ha signat amb Mèxic Infraestructure Partners (MIP) el contracte de compravenda per a la venda d'actius de generació amb una capacitat instal·lada de 8.539 MW a Mèxic. És el 55% del seu negoci al país, i ho ha fet per un valor aproximat de 6.000 milions de dòlars, com va anunciar el mes d'abril passat, tot i que ha reconegut que aquesta xifra "podria modificar-se en funció de la data de tancament de la transacció i altres possibles ajustos", ha remarcat en una nota remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

  • 11,88€
  • 0,34%

La companyia ha detallat a l'esmentada nota que ha venut 12 centrals de generació de cicle combinat i un parc eòlic. En concret, es tracta dels cicles combinats de gas, que operen sota el règim de Productors Independents d'Energia contractats amb la Comissió Federal d'Electricitat (CFE), Monterrey I i II −449 MW−, Altamira III i IV −1.096 MW−, Altamira V −1.155 MW−, Escobedo −878 MW−, La Llacuna −537 MW−, Tamazunchale I −1.179 MW−, Baixa Califòrnia −324MW−, Topolobampo II −917 MW− i Topolobampo III− juntament amb l'actiu eòlic La Venta III −103 MW−, que suposen un 87% del total de la capacitat instal·lada a desinvertir, i els cicles combinats de gas privats de Monterrey III i IV −477 MW−, Tamazunchale II −514 MW− i Enertek −144 MW−.

Iberdrola Mèxic ha venut al fideïcomís liderat per MIP les accions de la seva propietat en un perímetre de societats que, en conjunt, representen el 55% del benefici brut d'explotació (EBITDA) esperat d'Iberdrola Mèxic el 2023 i que utilitzen més de 410 treballadors, que "passaran a formar part del fideïcomís liderat i gestionat per MIP".

L'espanyola conservarà la titularitat de 13 plantes més, tota l'activitat de clients privats i la cartera de projectes renovables per continuar incrementant els seus actius eòlics i solars al país durant els propers anys. En concret, seguirà comptant amb una cartera de 6.000 MW de projectes renovables “per assegurar energia als seus clients privats”

L'operació, que compta amb el suport financer del Fons Nacional d'Infraestructura de Mèxic (Fonadin) i altres entitats financeres públiques vinculades al govern de Mèxic, "està subjecta a la segregació prèvia a favor d'altres entitats dependents d'Iberdrola Mèxic de determinats projectes de generació i altres actius exclosos del perímetre de la transacció que són actualment propietat de les societats adquirides pel comprador, així com l'obtenció de les aprovacions regulatòries necessàries per emprendre tant la segregació esmentada com per implementar la compravenda, i al compliment d'altres condicions habituals en aquest tipus d'acords, tot això no més tard del 31 de desembre del 2023", apunta Iberdrola.

Segons la companyia, l'impacte d'aquesta desinversió en els estats financers consolidats del Grup Iberdrola de l'exercici 2023 es determinarà i informarà una vegada que s'hagi complert l'operació.

CENTRAL EÒLICA SANTIAGO

Iberdrola recorda també que el mes d'abril passat el president d'Iberdrola, Ignacio Galán, i el president del Govern de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, van anunciar l'inici d'una nova etapa després de firmar un acord d'intencions subscrit entre filials d'Iberdrola Mèxic i Mèxic Infrastructure Partners que es va tancar, finalment, aquest diumenge. Els dos presidents es van comprometre a avançar en el desenvolupament de les energies renovables al país.

De fet, a la sessió extraordinària de la Comissió Reguladora d'Energia (CRE) de Mèxic i com a únic punt del dia, l'òrgan va autoritzar el permís de generació a Iberdrola de la central eòlica Santiago. Aquest parc renovable se situa a l'estat de Guanajuato i tindrà una capacitat de 105 MW. La sol·licitud de permís de generació va ser presentada davant del regulador per l'empresa espanyola el 13 d'octubre de 2022 passat.

El projecte va ser votat i aprovat per unanimitat en una breu sessió, explica Iberdrola, que remarca que a través de les noves inversions que durà a terme a Mèxic "reafirmarà el lideratge en el desenvolupament d'energies renovables al país".

Noticias relacionadas

contador