ep archivo   el presidente de iberdrola ignacio galan en la junta de accionistas en bilbao
IBERDROLA - Archivo

Les accions d'Iberdrola han conquistat aquest dilluns un nou màxim històric, després de tancar la sessió amb una alça de l'1,62% que ha catapultat els títols de l'energètica fins als 12,55 euros, fet que implica una capitalització borsària que ronda els 80.000. milions d'euros.

  • 13,57€
  • -1,09%

Des del començament d'any, la companyia que presideix Ignacio Sánchez Galán acumula una revaloració propera al 6%, que s'estén fins a fregar el 20% en el conjunt dels últims 12 mesos. A més, Iberdrola està vivint un robust estiu a la borsa, motivat principalment pels seus comptes trimestrals i per la compra d'Electricity North West (ENW).

En primer lloc, la companyia va reportar una millora del seu benefici net del 64% durant el primer semestre, fins als 4.134 milions d'euros, enfront del mateix període del 2023. La companyia va atribuir aquesta xifra a l'esforç inversor, ja que va realitzar inversions rècord de 5.276 milions d'euros durant el període, un 16% més.

La segona fita destacada d'Iberdrola als últims mesos va ser la compra del 88% de l'elèctrica anglesa Electricity North West (ENW) per un valor de fons propis de 2.100 milions de lliures (2.500 milions d'euros). El valor total de la companyia pel 100%, incloent-hi el deute, puja fins als 5.000 milions d'euros.

Els analistes dels grans bancs d'inversió van aplaudir la lògica estratègica de l'operació, que va suposar la segona adquisició més gran de l'energètica des que el 2008 va aconseguir la nord-americana Energy East, per créixer en el negoci de xarxes elèctriques, i van destacar que permetrà a l'elèctrica augmentar el benefici des del primer any i mantenir la seva valoració.

En un informe, els analistes d'Exane BNP Paribas van considerar que l'operació "es porta a terme a un preu raonable" i hi ha "un ajustament estratègic clar amb possibles avantatges derivats de les sinèrgies".

"Després de reforçar la seva plataforma de creixement al Regne Unit, Iberdrola continua sent una de les nostres opcions preferides per afrontar la transició energètica", va afegir el departament del banc francès.

Noticias relacionadas

contador