iberdrola valdecanas
Iberdrola

El ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha concedit a Iberdrola l'autorització administrativa per al projecte de bombament a Valdecañas (Càceres), cosa que permetrà millorar el potencial energètic del Tajo en emmagatzemar estacionalment l'energia excedent del sistema a l'embassament de Valdecañas.

  • 13,72€
  • 0,37%

Tindrà una potència total de 275 MW i inclou un sistema de bateria hibridada amb els grups. La bateria té una potència de 15 MW i, si està completament carregada, pot arribar als 7,5 MWh d'energia emmagatzemada. El conjunt de bateria i grups hidràulics té una reserva energètica de 210 GWh (equivalent a 5,2 milions de bateries de vehicle elèctric).

La capacitat d'una central reversible de bombament permet emmagatzemar i alliberar grans quantitats d'energia ràpidament, cosa que facilita equilibrar la xarxa elèctrica, ja que la central actua com una bateria gegant, emmagatzemant energia potencial en forma d'aigua a l'embassament superior.

Iberdrola ha destacat que aquest projecte compta "amb mínim impacte", ja que l'abast és exclusivament electromecànic i no requereix la construcció de cap infraestructura civil, en aprofitar les existents i els embassaments de Valdecañas i Torrejón, sense variar nivells d'operació.

La posada en marxa del projecte d'aquest bombament permetrà la reducció de 200.000 tones de CO2 a l'any, gràcies a la major integració renovable, i generarà 165 llocs de treball directes i 500 d'indirectes més, fomentant ocupació qualificada.

A més, tindrà un gran impacte en l'economia de la zona amb participació de les petites i mitjanes empreses de la província de Cacera, fet que també suposa una ajuda a l'hora de fixar població.

Aquest bombament s'emmarca en l'aposta de l'energètica per l'emmagatzematge hidroelèctric. A la conca del Tajo també es troba en tramitació el projecte per a la construcció d'una instal·lació de generació hidràulica de bombament anomenada Alcántara II, de 440 MW de potència.

A la mateixa línia, el grup presidit per Ignacio Sánchez Galán ha posat en servei la gigabateria de Gouvaes (Portugal) amb una potència de 880 MW i una capacitat d'emmagatzematge de 24 GWh. També s'ha recuperat el bombament de la central hidroelèctrica Valparaíso (Zamora) amb una potència de 68 MW i una capacitat d'emmagatzematge d'1 GWh.

Noticias relacionadas

contador