Iberdrola construirà a la província de Burgos la primera planta híbrida eòlica i solar d'Espanya. Segons ha comunicat la companyia, la construcció de dues plantes fotovoltaiques de 41 i 33 megawatts (MW), que sumaran més de 170.000 mòduls fotovoltaics, s'ubicaran als termes municipals de Revilla Vallejera, Villamedianilla i Vallejera, per hibridar el complex eòlic existent BaCa (Ballestas i Casetona) de 69 MW.
- 13,08€
- 0,23%
L'energètica destaca que el projecte compta amb un important component local, cosa que "contribueix a la dinamització de l'economia i l'ocupació a Castella i Lleó". El desenvolupament involucrarà 360 professionals i han destinat més de 40 milions d'euros a la construcció d'aquest projecte que combina l'energia eòlica i solar en un únic emplaçament.
“La hibridació permet optimitzar l'ús de la xarxa i minimitzar l'impacte ambiental dels projectes als llocs on estan ubicats. Així, Iberdrola apostarà per aquesta tecnologia els propers anys a Espanya, amb la qual pretén millorar els seus recursos renovables i aprofitar al màxim les localitzacions ja existents”, assenyalen des de la companyia de l'IBEX 35.
La incorporació de mòduls solars augmenta l'aportació d'energia neta, barata i competitiva al sistema elèctric d'aquestes instal·lacions i garanteix que subministren la quantitat màxima d'energia verda autoritzada originàriament per a cada projecte durant el màxim de temps possible.
En comptar amb dues tecnologies capaces d'alternar-se, es redueix significativament la dependència de les condicions ambientals canviants i les limitacions per la possible manca de recursos com el vent o la incidència de sol, cosa que facilita una producció renovable més estable i eficient.
Les plantes de generació híbrides utilitzen el mateix punt de connexió a la xarxa i comparteixen infraestructures, com ara la subestació i la línia d'evacuació de l'electricitat produïda. A més, s'ubiquen en terrenys que ja estaven destinats a la generació renovable i permeten comptar amb camins i instal·lacions comunes per a l'operació de totes dues tecnologies. Tot plegat redunda en un impacte ambiental molt menor al que haguessin tingut dues plantes independents.
Aquest no és l'únic projecte d'Iberdrola a Castella i Lleó. La companyia també ha iniciat la construcció dels parcs eòlics Valdemoro i Buniel, i ha obtingut llum verda ambiental per al projecte eòlic Alcocero de Mola i Iglesias, aquest darrer amb els aerogeneradors més potents en eòlica terrestre del món que fabrica Siemens Gamesa. Només a la província de Burgos, Iberdrola hi ha construït recentment o hi desenvolupa més de 550 megawatts entre set parcs eòlics.
A l'actualitat, Iberdrola desenvolupa, a més, a la comunitat tres instal·lacions fotovoltaiques que sumen 450 MW (Villarino, Velilla i Verge d'Areños III) i ha posat en marxa la seva primera planta fotovoltaica de la comunitat (Revilla-Vallejera, 50MW), a la província burgalesa.
“Amb aquests projectes, Iberdrola reforça el seu compromís amb Castella i Lleó, que es consolida com un centre rellevant de desenvolupaments renovables al cicle inversor de la companyia el 2025, on opera ja més de 5.150 MW, situant-la com la comunitat autònoma amb més megawatts 'verds' instal·lats per la companyia”, sentencien des d'Iberdrola.