Iberdrola avança a Saint-Brieuc, el primer projecte eòlic marí que construeix en aigües franceses del canal de La Mànega, amb una inversió de 2.400 milions d'euros i una potència instal·lada de 496 MW, amb l'adjudicació de la subestació a la 'joint venture' integrada per Eiffage Métal i Engie Solutions. D'aquesta manera, completa pràcticament les contractacions per a aquest complex renovable.
- 13,17€
- -0,11%
Noticia relacionada
Ezentis suministrará y mantendrá sistemas de seguridad para IberdrolaLa primera s'encarregarà de l'enginyeria i la construcció, tant de la fonamentació com de la coberta que allotjarà els transformadors i la resta d'equipaments elèctrics. Engie Solutions durà a terme l'assemblatge final i la seva posada en marxa.
La subestació és el nucli central del parc eòlic marí encarregat de recollir i preparar per a la seva transmissió a terra l'energia elèctrica produïda pels 62 aerogeneradors que integraran la instal·lació, estimada en uns 1.820 GWh/any; un volum que cobrirà les necessitats energètiques d'una població equivalent a 835.000 persones i evitarà l'emissió a l'atmosfera de 100.000 tones anuals de CO₂.
L'estructura que la suporta està formada per una fonamentació – jacket – de 63 m d'altura i un pes de 1.630 tones, i una coberta de 55 m de llarg, 31 m d'ample i 23 m d'altura, amb un pes total aproximat de 3.400 tones.
La construcció de la subestació es completarà al començament de 2022 i es desenvoluparà a les drassanes que la constructora Eiffage opera a Bèlgica i Polònia. El muntatge es realitzarà als molls d'Engie Solutions a Holanda.
PROJECTE EUROPEU QUE IMPULSA LA INDUSTRIALITZACIÓ
Saint-Brieuc -com ja va passar amb projectes eòlics marins de Wikinger i més recentment East Anglia One- s'ha convertit en un nou exemple de com l'economia verda sobre la base d'inversions en renovables impulsa la industrialització en sectors de futur a Europa i actua com a tractor de l'ocupació sostenible i de qualitat en empreses espanyoles i europees.
El mes de juny passat, l'UTE Navantia-Windar es va adjudicar la construcció de les 62 jackets, les plataformes amb els respectius pilots que ancoren els aerogeneradors al llit marí.
El contracte, amb un import de 350 milions d'euros, és l'encràrrec més gran de la història de l'empresa conjunta Navantia-Windar al sector de l'eòlica marina, i generarà una càrrega de treball per a unes 1.000 ocupacions, tant a Astúries -on es fabriquen els pilots-, com a Galícia, on es fabriquen els jackets i l'assemblatge de tots els components.
De fet, en aquests moments, treballen unes 15 empreses locals a la Ria de Ferrol (Galícia) i a Avilés (Astúries) en la seva fabricació, i s'estima que la xifra es duplicarà durant els pròxims mesos. Així mateix, a les instal·lacions del port de Brest, el contracte ha mobilitzat gairebé a una desena d'empreses espanyoles.
SAINT-BRIEUC, A LA RECTA FINAL
Des de març de 2020, Iberdrola ha tancat la pràctica totalitat de contractes de subministrament de Saint-Brieuc, quan encara falta adjudicar els equips elèctrics de la subestació. Els aerogeneradors estan sent fabricats per Siemens Gamesa, Prysmian es farà càrrec del cable submarí, Van Oord realitzarà el transport de les fonamentacions -previst per a la primavera de 2021- i Saipem instal·larà la subestació a l'emplaçament. La posada en marxa del parc eòlic està prevista, previsiblement, per a 2023.
Aquesta nova instal·lació demostra l'aposta d'Iberdrola pel mercat francès, en el qual la companyia preveu invertir-hi fins a 4.000 milions d'euros durant els pròxims quatre anys.
Al segment de l'eòlica marina, la companyia ja té en operació parcs a les mars d'Irlanda, el Bàltic en aigües alemanyes i al Regne Unit; treballa en nous desenvolupaments al Regne Unit i els Estats Units, a més de França; i compta amb una cartera de 12.000 MW.
ACCELERA INVERSIONS PER CONTRIBUIR A LA RECUPERACIÓ VERDA
Iberdrola confia que l'electrificació actuarà de palanca de canvi al món postCOVID i, per això, ha accelerat inversions per a contribuir a la reactivació de l'activitat econòmica i l'ocupació. Aquesta aposta per la recuperació en verd implica comprometre inversions rècord aquest any de 10.000 milions d'euros en energies renovables, xarxes elèctriques intel·ligents i sistemes d'emmagatzematge a gran escala, després d'haver destinat 100.000 milions des de 2001 al món.
Al tancament de juny de 2020, Iberdrola opera 32.695 MW renovables en el món i compta amb una cartera de projectes renovables que supera els 58.000 MW.