iberdrola embalse alto tamega
Iberdrola

Iberdrola començarà a omplir l'embassament d'Alt Tâmega a Portugal. L'obra civil està pràcticament acabada i els muntatges electromecànics conclouran fins al final del 2023 quan s'iniciarà la posada en marxa. La presa entrarà en operació comercial el març del 2024.

  • 12,30€
  • -1,24%

Es tracta d'una gran presa volta de doble curvatura de 104,5 metres d'alçada, 220.000 m3 de formigó i 335 metres de longitud de coronació. Alt Tâmega amb 160 MW és l'últim dels tres aprofitaments que conformen el complex del Tâmega. Els altres dos, Gouvães, central de bombament de 880 MW, i Daivões, de 118 MW estan en operació comercial des de 2022.

Durant aquesta primavera s'ha realitzat la injecció de les juntes de construcció de la presa, un cop el formigó col·locat s'ha refredat durant l'hivern i l'obertura entre les juntes és més gran. D'aquesta manera, quan s'omplen els buits entre els blocs, la presa adquireix el caràcter monolític i és possible iniciar-ne l'ompliment.

A partir d'aquell moment s'iniciarà l'ompliment de l'embassament d'Alt Tâmega, que proporcionarà l'aigua necessària per a la producció d'electricitat renovable a la central a peu de presa d'Alt Tâmega, dotada de dos grups amb una potència total de 160 MW.

Durant la construcció de l'Aprofitament Hidroelèctric d'Alt Tâmega s'ha aconseguit una punta de gairebé 1.000 treballadors a l'obra.

Mentrestant, continua el muntatge electromecànic de la central, que avança sense contratemps segons el programa. Les turbines dels dos grups ja estan totalment muntades i els generadors estan en un estat molt avançat de muntatge. Un cop s'hagi omplert l'embassament durant aquest hivern, està prevista la primera sincronització d'un grup a la xarxa el gener del 2024 i l'entrada en explotació comercial de la central el març del 2024.

Noticias relacionadas

contador