iberdrola central alto tamega
Iberdrola

Iberdrola ha fet un pas més cap a la posada en marxa del Complex Hidroelèctric del Tâmega en connectar amb èxit a la xarxa elèctrica una de les dues turbines de la Central Hidroelèctrica de l'Alt Tâmega, l'última de les turbines del complex a entrar en funcionament, segons ha informat aquest dilluns la companyia mitjançant un comunicat.

  • 13,39€
  • -1,33%

El Complex Hidroelèctric de Tâmega està format per tres centrals: la Central Hidroelèctrica d'Alt Tâmega, amb una capacitat instal·lada de 160 MW, la Central d'Emmagatzematge per Bombeig de Gouvães (880 MW) i la Central de Daivões (118 MW), aquestes dues últimes en funcionament des del 2022.

La Central de l'Alt Tâmega està situada al peu de la Presa de l'Alt Tâmega, una presa de volta de doble curvatura, de 105 metres d'alçada, amb 220.000 m3 de formigó i 335 metres de longitud de coronació, que s'ha convertit en la cinquena més alta de Portugal.

Un cop connectada a la xarxa la primera turbina, la seguirà la segona, la connexió de la qual a la xarxa està prevista per al febrer de 2024. A finals de març de 2024, la central estarà en operació comercial, amb tot el Complex Hidroelèctric de Tâmega funcionant amb una capacitat total instal·lada de 1.158 MW.

El Complex Hidroelèctric de Tâmega ha permès augmentar un 33% la capacitat d'emmagatzematge hidroelèctric de Portugal. Aquest augment de potència va representar un increment de més del 60% en el volum d'energia emmagatzemada per bombament el 2023 en comparació amb el 2021, afirma Rafael Chacon Llorente, director del projecte del complex.

El Complex Hidroelèctric de Tâmega és una de les iniciatives energètiques més importants de la història de Portugal, subratlla Iberdrola, amb una inversió total de més de 1.500 milions d'euros i una capacitat instal·lada de 1.158 MW i una reserva d'energia de 40 milions de kWh, equivalent a l'energia consumida per 11 milions de persones durant 24 hores a casa seva.

Noticias relacionadas

contador