ep torre iberdrola 20240821120012
IBERDROLA

Iberdrola ultima un acord amb un gran fons o grups de fons d'inversió per llençar una filial especialitzada en el negoci de centres de dades. Els experts veuen la notícia amb bons ulls, ja que creuen que aquests centres seran els nous grans consumidors de llum. Les accions de la companyia cotitzen a zona de màxims històrics.

  • 13,39€
  • -1,33%

"Notícies positives per a Iberdrola que aspira a entrar amb força en aquest negoci que compta amb bones perspectives de creixement. Els centres de dades seran els nous grans consumidors de llum. La digitalització de l'economia ha disparat la necessitat de centres de dades i aquests, alhora, el consum de llum", assenyalen els analistes de Bankinter.

Preveuen que la demanda d'electricitat dels centres de dades a Espanya arribi als 80TWh el 2030, enfront dels 40TWh estimats per al 2026. El 2030, ja seria a prop d'una quarta part de tot allò que consumeix Espanya.

En concret, Iberdrola pretén convertir aquesta filial, a la qual inicialment ha batejat com a CPD4Green, en el hub europeu més gran per albergar centres de dades i processament per a Intel·ligència Artificial (IA). La intenció és tancar l'operació d'incorporació d'un soci abans de mitjans del 2025.

L'objectiu d'Iberdrola és vendre la majoria del capital de la nova filial al soci, quedant-se la resta i assegurant-se el subministrament d'electricitat a llarg termini i el manteniment d'infraestructures. L'empresa pretén assolir una participació de mercat de centres de dades del voltant del 20% a Espanya per al 2030 a través de la seva futura empresa conjunta, tenint almenys 200 MW de centres de dades en funcionament en un escenari conservador i 600 MW en un escenari optimista.

"Espanya reuneix les característiques per ser un gran hub europeu. A Espanya es connecten els cables submarins de tres continents, compta amb renovables per subministrar energia verda i amb terreny de sobres per a grans naus. Iberdrola ja ha signat acords amb Google, Meta i altres gegants tecnològics per a centres de dades a Espanya. A més de grans consumidors de llum, el negoci per a Iberdrola estaria en el manteniment de les infraestructures”, afegeixen a Bankinter.

Tot i que el desenvolupament d'aquest negoci es troba en una fase preliminar i els efectes no se'n veuran fins al llarg termini, “el desenvolupament de centres de dades és un dels vectors de creixement de la demanda elèctrica. Els retorns esperats de les seves participacions podrien assolir TIRs de l'equity superiors a doble dígit", apunten a Renta 4.

Ja era conegut que Iberdrola estava treballant a buscar socis per a aquesta nova unitat de negoci, que no serà core i tindrà visibilitat a mitjà/llarg termini, comenten, per la seva banda, a Banc Sabadell, on destaquen que “el millor és que no suposarà un desemborsament significatiu en capex a la llum de l'estructura minoritària de la joint venture en què Iberdrola pretén participar (20%)”.

Finalment, a RBC consideren que els centres de dades "podrien ser un bon negoci per si mateixos, ja que Iberdrola espera una TIR de capital de dos dígits baixos", però, segons la seva opinió, "el principal aspecte positiu per a Iberdrola prové de les implicacions a la demanda i els preus de l'energia".

Noticias relacionadas

contador