El conseller delegat d'Ibercaja, Víctor Iglesias, aquest dijous s'ha mostrat molt crític amb l'impost a la banca del Govern. "Totes les iniciatives són legitimes, però aquest 'gran impost' és una proposta poc proporcionada i no està ben motivada, és força arbitrària, podria contravenir principis fonamentals jurídics i tributaris i és contraproduent per a l'economia", ha afirmat durant el torn de preguntes de la roda de premsa on s'han presentat els avenços en l'estratègia de digitalització i innovació del banc.
Iglesias s'ha referit al fet que l'impost es vulgui aplicar sobre els beneficis extraordinaris dels bancs, subratllant que el fet que els tipus siguin positius no és més que una tornada a la normalitat. "Dir que tindrem beneficis extraordinaris no té sentit. Serà que tindrem beneficis normals", ha indicat.
Tot i que reconeix que els ingressos seran més grans pel canvi de context i l'increment dels tipus d'interès, també considera que hi ha costos de finançament, despeses generals, i que es produiran impagaments en empreses i particulars atesa la crisi que s'està vivint. En aquest sentit, ha explicat que caldrà veure com queda finalment el compte de resultats i si es produeixen aquests beneficis comentats.
"Haurien de tornar-nos tot el que hem pagat. Per què caminar un camí que desfaràs?"
El CEO d'Ibercaja ha insistit que la mesura podria contravenir els principis jurídics. "Això significa que, si s'hi imposa, les reclamacions d'aquí a uns anys seran reeixides i ens haurien de tornar tot el que hem pagat. Per què caminar un camí que desfaràs? No té sentit", ha afirmat contundent.
Alhora, ha advertit que ve una època molt complicada i que, ateses les circumstàncies, el Govern s'hauria de preocupar perquè els bancs fossin el més forts possible perquè compleixin el seu paper de la millor manera. Segons la seva opinió, no té fonament debilitar-los amb un impost amb tant d'impacte com aquest. "No té sentit ni en el moment, ni en el fons ni en la forma", ha dit.
"JA NO TENIM LA PRESSIÓ DEL CALENDARI PER SORTIR A BORSA"
Sobre els plans de l'entitat per sortir a borsa, que es van veure frustrats al començament d'any amb la invasió russa d'Ucraïna, el màxim responsable d'Ibercaja ha reconegut que continuen pensant que, a mitjà termini, té sentit, però que ara no tenen "ni pressa ni pressió".
"Ja no tenim la pressió del calendari per sortir a borsa. Anem per la via del fons de reserva i ara estem focalitzats a continuar generant els resultats necessaris per alimentar la guardiola de la fundació i millorar les capacitats competitives del projecte", ha assegurat.
Víctor Iglesias ha afirmat que ja han constituït el 40% del fons de reserva i que acabaran bastant abans del 2025. “No tinc cap dubte que arribarem a constituir el fons de reserva abans del 2025. Estic segur que, en qualsevol context, generarem una rendibilitat adequada que permeti alimentar la guardiola de la fundació per arribar abans del 2025 a omplir el fons", ha afirmat.
Ibercaja va anunciar al mes de juny passat que la Fundació Bancària Ibercaja, principal accionista de l'entitat, havia pres la decisió de crear el fons de reserva i endarrerir la sortida a borsa per quan les condicions resultessin més propícies. D'aquesta manera, la fundació s'alliberava de la data límit del 31 de desembre de 2022 per sortir a borsa, un procediment que s'incloïa a la Llei de Caixes d'Estalvi i Fundacions Bancàries per reduir les participacions de les fundacions a les antigues caixes de estalvi per sota del 50%.
La normativa preveu que hi hagi fundacions que tinguin una participació superior al 50% en aquestes entitats, si bé obliga l'elaboració d'un pla de diversificació de les seves inversions per minimitzar riscos i constituir aquest fons de reserva per garantir el finançament del banc en situacions de dificultats.
MÉS ACOMIADAMENTS?
A la pregunta de si el procés de digitalització del banc pot provocar més acomiadaments, el CEO d'Ibercaja ha assenyalat que ja s'ha fet un ajustament important a l'últim ERO (Expedient de Regulació d'Ocupació). Tot i això, també ha precisat que això no significa que no es facin en el futur "ajustos tàctics". "En aquest moment ens trobem força confortables" amb la plantilla, ha indicat.
Sobre els objectius del Pla Estratègic, Iglesias ha reiterat la intenció d'aconseguir una solvència del 12,5% de CET1, el 60% de 'payout', actius improductius per sota del 4% i arribar a rendibilitat del 9% RoTE, i ha asseverat que s'aconseguirà. "Dit això, sí que actualitzarem com i de quina manera treballem les palanques per arribar, perquè canvien les condicions macro i de tipus", ha matisat.