ep archivo   aviones de iberia
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

International Airlines Group (IAG) ha aconseguit un acord amb Repsol per a la compra i el subministrament durant els propers sis mesos de més de 28.000 tones de combustible sostenible d'aviació (SAF, per les sigles en anglès), que serà emprat als avions de les aerolínies d'IAG que volin des dels aeroports espanyols, incloent-hi Aer Lingus, British Airways, Iberia, Iberia Express i Vueling.

IAG

  • 2,37€
  • 0,59%
  • 11,74€
  • -1,01%

Aquest acord suposa la major compra voluntària de SAF realitzada fins avui a Espanya. D'aquesta manera, IAG avança en el compromís amb la descarbonització de la seva activitat i s'acosta, de forma voluntària, a l'objectiu d'ús del 2% de SAF per a l'any 2025 que marca el reglament ReFuelEU Aviation.

Cal destacar que l'ús d'aquest SAF permet una reducció d'emissions superior al 80% en comparació amb el querosè tradicional en el conjunt del seu cicle de vida, des de la producció fins al consum. A més, IAG s'assegura que totes les compres de SAF compleixin amb estrictes sistemes de certificació de sostenibilitat.

Aquest any Repsol ha començat la producció de combustibles 100% renovables a les seves instal·lacions de Cartagena. La planta, la primera a gran escala d'Espanya i Portugal dedicada exclusivament a la producció de combustibles 100% renovables i en què Repsol ha invertit 250 milions d'euros, té una capacitat de producció de 250.000 tones l'any i pot produir dièsel renovable i SAF a partir de residus.

Luis Gallego, conseller delegat d'IAG, ha assenyalat que “la sostenibilitat és prioritària per a IAG i és un dels pilars sobre els quals fonamentem la nostra estratègia i la nostra transformació”.

"Estem treballant intensament per assegurar les nostres necessitats futures de SAF i complir així els nostres compromisos, que són més exigents que el que marca la legislació europea. No obstant això, és important que els governs segueixin recolzant la creació d'una indústria del SAF que incrementi la seva disponibilitat i en redueixi el preu. El desenvolupament d'una indústria europea del SAF té el potencial per generar milers de llocs de treball i suposaria una important contribució al PIB”, ha explicat Gallego.

Per la seva banda, Josu Jon Imaz, conseller delegat de Repsol, ha afirmat que "aquest acord amb IAG, un dels grups d'aerolínies més grans del món, consolida la nostra aposta pels combustibles 100% renovables com una palanca clau per a la descarbonització del transport" a Espanya".

"El sector de l'aviació necessita solucions com els combustibles sostenibles d'aviació i, a Repsol, estem preparats per subministrar-los a través de la nostra planta de combustibles 100% renovables a Cartagena", ha afegit Imaz.

Les dues companyies estan col·laborant des de fa diversos anys com a actors claus en la descarbonització del transport aeri.

Iberia va realitzar el 2021 el primer vol a Espanya amb biocombustible produït a partir de residus. Va ser a la ruta entre Madrid i Bilbao i es va emprar combustible sostenible produït a la refineria de Petronor. A més, un any després, Iberia va operar en col·laboració amb Repsol els seus primers vols de llarga ràdio amb aquest biocombustible des de Madrid a Washington, San Francisco i Dallas. Iberia i Repsol formen part d'All4Zero, el hub d'innovació tecnològica amb orientació industrial centrat en el desenvolupament de tecnologies per a la descarbonització i l'economia circular.

També el 2021, Vueling va realitzar el seu primer vol amb combustible d'origen sostenible a la ruta entre Barcelona i Sevilla. En aquest cas, amb un SAF produït al centre industrial de Repsol a Tarragona a partir de biomassa. A més, el mes de febrer passat, coincidint amb el Festival de Màlaga, Vueling va operar un vol entre Barcelona i la ciutat andalusa en què la meitat del combustible emprat va ser SAF facilitat per Repsol.

L'objectiu de la companyia multienergètica és assolir una capacitat de producció de fins a 1,7 milions de tones de combustibles renovables el 2027 i de fins a 2,7 milions el 2030, liderant així aquest mercat a la Península Ibèrica.

Noticias relacionadas

contador