IAG és aquest dimarts el pitjor valor de l'IBEX (-2,8%), seguit per Meliá i Aena, després que el Consell Europeu hagi decidit tornar a recomanar restriccions per al viatge no essencial dels EUA a Europa. Es tracta d'una recomanació no vinculant que cada país decidirà com implementar-la.
- 3,69€
- -0,05%
Fonts de la Unió Europea (UE) han indicat que això afectaria la població no vacunada i que la nova proposta de restriccions (s'havien aixecat des de juny) es deu al repunt de contagis a causa de la variant delta i del ritme lent de vacunació.
Els Estats Units encara té restringits els viatges des del Regne Unit i la UE per la qual cosa aquesta mesura, que, a més, no és vinculant, "afectarà relativament poc les companyies aèries o de turisme", expliquen els experts de Banc Sabadell al seu informe diari. D'altra banda, si es confirma que la mesura només afecta els no vacunats, se'n limita l'impacte, ja que un 52% de la població nord-americana ja té la pauta completa.
"Amb tot, la notícia hauria de tenir un efecte negatiu (limitat) en les companyies relacionades amb turisme com Amadeus, Meliá, NH, Ferrovial o Aena, amb més impacte en IAG, sent-ne el més negatiu que obre la porta al fet que les restriccions continuïn molt més enllà del que s'esperava (no s'estimava que durant el tercer trimestre seguissin vigents) a causa de la variant delta de la Covid i de l'alentiment del ritme de vacunació als EUA per l'oposició de certa part de la població", afegeixen des del banc.
El mercat nord-americà pesa un 17% de les vendes d'IAG en un any normalitzat i un 30% de la capacitat. "Aquest segment geogràfic és d'especial rellevància per la posició de domini de British Airways a l'Atlàntic Nord, cosa qual té un major ingrés unitari (per major pes 'business') i, per tant, una major rendibilitat, recolzada en els viatges de negocis", conclouen aquests analistes.