- La seva frenètica política d'adquisicions i les seves pràctiques comptables aixequen sospites
- Els reguladors europeus i xinesos han començat a llançar senyals d'alarma
El conglomerat xinès HNA Group, màxim accionista de NH Hotels i Deutsche Bank, entre d'altres importants companyies europees, està aixecant grans sospites entre inversors, reguladors i analistes per la seva falta de transparència financera.
- 16,31€
- 0,34%
- 6,26€
- -0,32%
HNA Group, fundat el 1994 per l'empresari Chen Feng (actual president) a la calor de les privatitzacions del Govern xinès, afirma haver creat "un miracle a la comunitat empresarial durant les dues últimes dècades", en transformar des d'una companyia d'aviació en un "gran conglomerat" d'empreses.
No obstant això, aquest miracle pot acabar transformant-se en un malson, després que durant els últims tres anys hagi gastat més de 34.000 milions d'euros en adquisicions internacionals. HNA també va negociar sense èxit fa uns mesos la compra del 40% del capital d'OHL.
Segons comenten els experts de la companyia francesa Carax Alpha-Value, "lenta però de manera segura, les peces i fragments del conglomerat xinès apunten a un accident a punt de succeir". L'últim succés sospitós s'ha produït a Suïssa, on l'empresa de serveis per a aerolínies Swissport, comprada per HNA el 2015 al grup de capital risc PAI Partners per més de 2.500 milions d'euros, ha estat proporcionant liquiditat de curt termini a altres parts de HNA.
"Això activaria les alarmes sobre qualsevol grup", assenyalen des de Carax. "Aquest tipus de vibracions desagradables ocorre després d'una reestructuració ridícula de la propietat, que va ocórrer el passat mes de juliol, quan un inversor desconegut que controlava el 29% del capital va desaparèixer dels registres d'accionistes, de manera que ara HNA està controlada per una organització benèfica amb base a Nova York", afegeixen aquests experts.
Sobre el paper, l'estratègia de HNA Group, l'origen del qual és l'aerolínia xinesa Hainan Airlines, en expandir-se internacionalment mitjançant adquisicions relacionades amb les aerolínies, com les cadenes hoteleres NH Hotels (controla gairebé el 30%), Carlson i Hilton Worldwide, té sentit. No obstant això, des de Carax comenten que "la falta de transparència sobre el seu finançament i els accionistes de control, enmig d'una festa de compres, és profundament preocupant".
ALERTA DELS REGULADORS
Els reguladors suïssos han estat els primers a donar el senyal d'alarma a Europa, però a la Xina el regulador del mercat de Xangai també ha mostrat els seus dubtes sobre la comptabilitat agressiva de HNA en les seves transaccions internes. Unes setmanes abans, el regulador bancari xinès va alertar sobre el risc sistèmic que suposen les estratègies d'adquisició de quatre conglomerats: Anbang, HNA, Dalian Wanda (màxim accionista de l'Atlètic de Madrid) i Fosun.
"No podem tolerar fenòmens com el gran endeutament, el baix capital i els crèdits improductius", ha assenyalat la Comissió Reguladora bancària xinesa (China Banking Regulatory Commission (CBRC)), que ha ordenat els bancs estatals xinesos que deixin de finançar les frenètiques polítiques d'adquisicions a l'exterior dutes a terme per aquestes companyies.
Això ha posat sota pressió les finances de HNA i anticipa "creativitat financera", segons expliquen des de Carax. Aquests experts destaquen també que, fa dues setmanes, Goldman Sachs va decidir suspendre la sortida a borsa d'una filial de HNA, Pactera, perquè no complia els requisits establerts pel banc nord-americà.
Els analistes de la companyia francesa afegeixen que "el més intrigant" és que el regulador alemany, l'Autoritat Federal de Supervisió Financera (Bafin), encara s'ha de pronunciar sobre la compra del 9,9% de Deutsche Bank realitzada per HNA. Una operació que també està sent escrutada pel Banc Central Europeu.
"HNA és accionista d'un banc sistèmic els negocis del qual als Estats Units poden ser qüestionats en qualsevol moment pels reguladors", alerten des de Carax, que també recorda que el finançament per entrar a Deutsche Bank va ser atorgada a HNA pel banc suís UBS. La conclusió d'aquests experts és que "la Xina està netejant el seu sistema financer, però la seva habilitat per controlar HNA segueix sent sorprenentment limitada, mentre que els reguladors europeus fins ara semblen impotents. Que estrany".