ep logo de hm
Hauke-Christian Dittrich/dpa - Archivo

L'empresa sueca de moda, H&M, ha obtingut un benefici menor del que s'esperava per al període de desembre-febrer, el seu primer trimestre fiscal, a causa del pes de les inversions i dels efectes persistents de la pandèmia de la Covid-19, que continua afectant l'economia mundial. I com a resultat, les seves accions es desplomen a la borsa: cauen un 10%, arrossegant a més altres marques del sector com és el cas d'Inditex, que es deixa gairebé un 3%.

La segona companyia de moda més gran del món ha obtingut un benefici abans d'impostos de 282 milions de corones sueques, (30,45 milions de dòlars), davant d'una pèrdua de 1.390 milions l'any anterior, com recull Reuters.

Els analistes que havien estat enquestats anteriorment per Refinitiv havien previst de mitjana un benefici de 1.040 milions de corones sueques, per la qual cosa s'ha obtingut un benefici molt menor del que s'esperava.

"Les vendes i els beneficis del trimestre s'han vist afectats pels efectes negatius de la pandèmia a molts dels principals mercats", va afirmar H&M en un comunicat.

"El resultat també s'ha vist afectat per l'augment de les iniciatives relacionades amb el creixement, especialment dins de la tecnologia i la cadena de subministrament", va afegir H&M.

Tot i això, l'empresa de moda assenyala que les vendes durant el període de l'1 al 28 de març van augmentar un 6% en monedes locals. Excloent-ne Rússia i Bielorússia, on H&M ha tancat temporalment botigues a causa de la invasió d'Ucraïna, l'augment va ser de l'11%.

El grup H&M ha interromput totes les vendes a Rússia, Bielorússia i Ucraïna. En total, s'han vist afectades 185 botigues i les vendes en línia a Rússia. Tot i això, la cadena de moda continua la seva expansió a més mercats: al març va obrir la primera botiga a Cambodja a través d'una franquícia. Altres nous mercats d'&M el 2022 seran Equador, Kosovo i Macedònia del Nord, i mitjançant franquícia Costa Rica i Guatemala. El 2023, H&M té previst obrir la seva primera botiga a Albània.

La companyia de moda també ha presentat aquest dijous el seu informe anual i de sostenibilitat, en què, entre altres coses, presenta uns "objectius climàtics encara més reforçats" i mostra que s'ha triplicat l'ús de materials reciclats i s'ha produït una disminució substancial de l'ús d'envasos de plàstic.

A més, ha confirmat que la junta general anual se celebrarà el 4 de maig del 2022 per resoldre, entre altres coses, el dividend proposat pel consell d'administració de 6,50 corones sueques per acció, que es pagarà en dos terminis, i la autorització per recomprar accions per cancel·lar-les per un import total de 3.000 milions de corones sueques.

Segons Helena Helmersson, CEO de H&M, "després d'haver acabat l'any passat amb les vendes al mateix nivell que abans de la pandèmia i en una sòlida posició financera, comencem el nou any amb més iniciatives per crear una base encara millor per al creixement a llarg termini Les iniciatives consisteixen principalment a continuar desenvolupant l'experiència del client, per exemple, ampliant l'assortiment i integrant els canals de venda, i continuar invertint en infraestructures com la tecnologia i la cadena de subministrament, però també en energies renovables i materials sostenibles"

I ha afegit que "a més de les conseqüències generals de la pandèmia, com les interrupcions i retards a la cadena de subministrament, alguns dels nostres principals mercats es van veure afectats per una nova onada de la pandèmia al primer trimestre. Tot i això, vam veure una recuperació de les vendes a les botigues físiques en comparació amb l'any passat, mentre que les vendes en línia van seguir funcionant bé, això demostra el valor de comptar amb canals físics i digitals que es reforcen i complementen mútuament. La bona acollida de les col·leccions va fer que les vendes a preu complet continuessin augmentant, cosa que va fer que les rebaixes disminuïssin més del previst".

CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA

Helmersson ha reconegut que a H&M "estem profundament preocupats per la guerra a Ucraïna i ens solidaritzem amb tots els afectats". "A banda dels efectes associats a les vendes en pausa a Rússia, Bielorússia i Ucraïna, els altres plans del grup es mantenen. La nostra flexibilitat és bona, cosa que ens permet actuar ràpidament quan les circumstàncies canvien al món que ens envolta. Tenim una oferta de clients ben posicionada i estem plenament centrats a satisfer les expectatives cada vegada més grans dels clients quant a moda assequible i sostenible”, ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador