La competència en el sector del VOD (Video On Demand o vídeo sota demanda) en línia és cada vegada més gran, cosa que les grans companyies del sector comencen a notar. Netflix, dedicada gairebé en exclusiva a això, ha estat la darrera protagonista, en aquest sentit. Aquest dimarts després del tancament de Wall Street va presentar uns resultats que no han agradat al mercat per dos motius: és la primera vegada que perd subscriptors des del 2011 i les previsions de cara a la resta de l'any són pitjors del previst. Els analistes es llancen a explicar quines han estat les causes que van darrere aquest fenomen.
- 932,12$
- 2,27%
"A més de l'increment de la competència, Netflix presenta com a motius addicionals per a la caiguda de subscriptors: la suspensió del seu servei a Rússia, excloent-ne aquest impacte segons la companyia les noves subscripcions serien de 500.000 (tot i així força per sota de la perspectiva de + 2,5 milions), l'increment de comptes i contrasenyes compartides, i altres factors macro com la pujada de la inflació”, apunten des de Bankinter.
Aquesta suma d'elements han creat la tempesta perfecta per a la plataforma que, malgrat tot, continua tenint la taxa d'abandonament més baixa d'usuaris. Això sí, no vol dir que no se'n vagin, perquè sigui molt complicat, tal com apunten des d'AJ Bell. De fet, la facilitat per donar-se de baixa pot ser un altre element que se sumi a aquests factors dins d'un context inflacionista en què els consumidors busquin maneres d'estalviar diners.
"Les principals plataformes de reproducció en continu ja estaven sotmeses a la pressió d'una competència més gran amb empreses com Disney+, Amazon Prime i Apple TV+, i ara aquestes empreses han d'enfrontar-se a l'evidència de l'alentiment del creixement del nombre de subscriptors, mitjançant un augment dels nivells d'inflació”, assenyalen des de CMC Markets.
Aquests analistes es pregunten si realment s'ha arribat al pic de subscriptors de Netflix, ja que les previsions actualitzades per a la resta de l'any també han decebut i els esforços de la plataforma per retenir o augmentar els ingressos poden anar per altres vies. "La companyia ha dit que està estudiant la possibilitat de prendre mesures contra l'ús compartit de contrasenyes, del qual s'estima que s'està abusant a més de 100 milions de llars que utilitzen un altre compte", assenyalen.
Aquest és un dels principals problemes al qual s'enfronta Netflix, ja que molts usuaris comparteixen comptes familiars vivint a diferents domicilis o, directament, comparteixen un mateix accés entre diverses persones, cosa que pot minvar els seus comptes.
"Per a una llar amb subscripcions a Netflix, Disney, Now TV de Sky i altres, pot ser temptador tenir un servei durant un mes i després passar a un altre. Aquest canvi constant a les plataformes de reproducció en continu seria un fastigueig i l'única manera d'aturar-lo és imposar restriccions sobre quan es pot acabar una subscripció o oferir un paquet anual amb descompte per fixar la gent”, afirmen des d'AJ Bell.
Una altra possible via podria ser un model de subscripció més barat que inclogui la publicitat. "El cost de crear programes i pel·lícules segueix pujant i Netflix gasta molt en màrqueting per mantenir la seva marca davant dels consumidors, i per això necessita pensar més enllà dels ingressos per subscripció en termes de diners que entra per la porta", assenyalen.
"L'empresa també necessita millorar la forma de monetitzar els seus ingressos al mercat internacional. Netflix afirma que actualment produeix pel·lícules i programes de televisió a més de 50 països, i que tres de les seves sis temporades de televisió més populars utilitzen títols en llengua no anglesa, i tot i això es nega a cobrir la seva exposició al canvi de divises, que un dòlar nord-americà més fort està perjudicant actualment els ingressos", indiquen també els analistes de CMC Markets.
De fet, des d'AJ Bell assenyalen també la forma de producció dels continguts, ja que pot donar la sensació que Netflix s'ha fixat més a produir quantitat, per tenir sèries i pel·lícules noves constantment, que no pas en la qualitat.
Netflix es va desplomar aquest dimarts després de la publicació dels seus resultats per al primer trimestre, en què els inversors es van fixar en el fet que per primera vegada des del 2011 perdia subscriptors, alhora que retallava les previsions de guany d'usuaris per a la resta. de l'exercici. Tot això malgrat que els beneficis van ser millors del previst, fins als 1.597 milions de dòlars. La dada millora la dels tres trimestres anteriors, però suposa un descens de més de 100 milions de dòlars, si es compara amb la de fa un any, quan el benefici net de la companyia es va xifrar en 1.707 milions de dòlars. A més, Netflix espera que el benefici net es redueixi fins als 1.354 milions de dòlars al següent trimestre.
Els títols de la plataforma cullen una ratxa negativa que els porten a perdre un 42% de la valoració des de començament del 2022 i un 31,50% respecte al mes d'abril del 2021.