Després de la difícil decisió adoptada per GSMA, l'organisme organitzador del Mobile World Congress (MWC), de cancel·lar l'esdeveniment de 2020 per la crisi del coronavirus i el reguitzell de cancel·lacions d'empreses, l'entitat es veu en el destret d'haver de fer front a milionàries indemnitzacions. Diverses fonts apunten al fet que l'organització, que subratlla que és una entitat sense ànim de lucre pel que no obté beneficis del certamen, embasta la seva estratègia per a esquivar aquests pagaments i que quedin coberts per les asseguradores. Els seus responsables s'acullen al fet que els contractes recullen la suspensió de l'esdeveniment "per causa de força major", i defensen que la crisi del Covid-19 cau dins d'aquest apartat.
Noticia relacionada
La organización del MWC tendrá que pagar indemnizaciones millonarias por su cancelaciónEn una compareixença conjunta de GSMA i les autoritats municipals dels Ajuntaments de Barcelona i l'Hospitalet del Llobregat, Fira de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, els responsables del Mobile World Congress han aclarit els motius de la suspensió del certamen tecnològic que es va anunciar a última hora de la tarda d'aquest dimecres.
"Vam pensar a reduir-ne les dimensions", ha explicat John Hoffman, CEO de GSMA, però "els nostres assessors i expositors van dir que igualment no vindrien". "Vem pensar a posposar l'esdeveniment i encara que semblava una solució, tampoc sabíem quan anava a reconduir-se la situació". "Lamentablement és impossible continuar celebrant el MWC a Barcelona en 2020", ha conclós, per afegir, "tenim un futur brillant per davant en el MWC 2021".
Ho ha dit en roda de premsa aquest dimecres, en la qual han participat els consellers Jordi Puigneró i Alba Vergès; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l'alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Núria Marín, i la delegada del Govern a Catalunya, Teresa *Cunillera. La compareixença també ha comptat amb la presència del president de Fira de Barcelona, Pau Relat; el director general de la institució firal, Constantí Serrallonga, i el director general de la GSMA, Mats Granryd.
A les preguntes dels periodistes sobre l'impacte econòmic i les indemnitzacions per les cancel·lacions, Granryd ha insistit que la "responsabilitat és assegurar una situació sanitària perfecta". Ha destacat que "la suspensió del MWC no és un tema econòmic, ja que GSMA és una organització sense ànim de lucre i els seus beneficis es reinverteixen". "Encara no hem calculat el cost de la cancel·lació. Aquí no es tracta de diners, sinó de la salut", ha declarat. A més, ha deixat clar que en els contractes amb les empreses s'especificava que l'organització es reserva el dret de cancel·lar per causa de força major, com s'ha esforçat a insistir que és aquest cas.
Es calcula que l'entitat haurà de fer front a indemnitzacions milionàries i, de fet, algunes fonts apunten al fet que GSMA va estar pressionant al Govern espanyol perquè declarés l'emergència sanitària nacional pel *COVID-19, ja que d'aquesta manera podria reclamar a les companyies d'assegurances el reemborsament d'aquestes despeses de cancel·lació. Les autoritats espanyoles, no obstant això, no van cedir al 'lobby' del Mobile i es van mantenir ferms, de fet, la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, ha insistit que la cancel·lació del certamen no és per "alerta sanitària" i ha defensat que Espanya té una "situació controlada".
Durant la compareixença conjunta, Puigneró ha insistit que "la suspensió del MWC 2020 per part de la GSMA no és conseqüència d'un ambient insegur en termes sanitaris, sinó una qüestió global i de por global. [...]. El nostre país no té cap cas de *coronavirus i estem preparats per a qualsevol eventualitat".