ep archivo   oficinas de gsk en londres
GSK - Archivo

Les accions de GSK s'han elevat després de l'anunci que la companyia ha arribat a un acord abans del judici per les denúncies al seu medicament per a l'acidesa estomacal, Zantac, que tenia previst fer-se el 24 de juliol. El denunciant afirmava que aquest medicament, ja descatalogat, havia estat el causant del càncer de bufeta. A més, altres empreses que també s'han vist afectades pel litigi, com ara Haleon, Pfizer i Sanofi, han vist les seves accions pujar, encara que menys.

  • 15,11£
  • 0,47%

Tot i l'acord, l'empresa no ha assumit cap responsabilitat en un comunicat remès aquest divendres, i ha declarat que l'acord pretén evitar un litigi perllongat i els inconvenients que aquest pugui derivar. Així, ha afirmat que es defensaria en qualsevol altre cas relacionat amb Zantac.

Per part seva, Emily Field, analista de Barclays, ha assenyalat que, segons les seves converses amb diferents inversors, era el proper judici el que els mantenia "lluny de GSK". Tot i que, malgrat aquest acord, la companyia té encara algunes denúncies pendents a Califòrnia i a prop de 78.000 a Delaware.

La preocupació per aquestes disputes legals ha arribat a reduir el valor de les empreses implicades en gairebé 40.000 milions de dòlars l'agost passat. Així mateix, aquest març un jutge va desestimar el recurs de la companyia, que pretenia deixar fora del judici experts que opinessin sobre la possibilitat que el medicament fos cancerigen.

Tot i això, en aquest sentit, un jutge federal va desestimar al voltant de 50.000 denúncies al desembre, després d'assegurar que els testimonis dels experts aportats que vinculaven el medicament amb la malaltia no estaven recolzats per la ciència.

El medicament va ser retirat del mercat per l'FDA el 2020, després que un any abans alguns fabricants i farmacèutiques n'aturessin les vendes i mostressin preocupació pel seu principi actiu, la ratidina. Aquest principi es converteix, en degradar-se, en una substància química anomenada NDMA que, encara que es troba en quantitats menors en certs aliments i l'aigua, algunes investigacions han descobert que pot ser cancerígena en quantitats superiors.

Noticias relacionadas

contador