GSK i CureVac han anunciat una nova col·laboració de 150 milions d'euros, basada en la seva relació ja existent, per desenvolupar conjuntament vacunes d'ARNm de pròxima generació per la Covid-19 amb el potencial de protegir enfront de múltiples variants emergents mitjançant una sola vacuna.
- 2,62$
- 2,34%
- 13,42£
- 2,48%
A través d'aquest nou acord exclusiu de col·laboració, GSK i CureVac uniran recursos i experiència per investigar, desenvolupar i produir una sèrie de noves vacunes candidates multivalents i monovalents d'ARNm. L'objectiu d'aquesta aliança és oferir una protecció més àmplia enfront de diferents variants de la SARS-CoV-2 i permetre una resposta ràpida a les que puguin sorgir en el futur.
El programa de desenvolupament començarà immediatament, amb l'objectiu que la nova vacuna pugui estar disponible el 2022, depenent de la seva aprovació reguladora.
L'augment de mutacions amb el potencial de reduir l'eficàcia de les vacunes de primera generació enfront de la Covid-19 requereix una acceleració dels esforços per desenvolupar vacunes contra aquestes noves variants i mantenir un pas per davant de la pandèmia. Les vacunes de pròxima generació podran usar-se per protegir les persones que no han estat vacunades anteriorment o servir com reforços en el cas que la immunitat obtinguda prèviament mitjançant una vacunació inicial es redueixi amb el temps.
Aquesta cooperació GSK/Curevac es basarà en la vacuna candidata de primera generació CVnCoV per a la Covid-19 de CureVac, que actualment ja es troba en fase IIb/III de desenvolupament clínic, i en la capacitat de CureVac per ARNm per obtenir una forta resposta immune, capacitat de producció i conservació en condicions estàndard de cadena de fred per vacunes de 2-8 °C.
"Creiem que les vacunes de pròxima generació seran crucials en la lluita contínua contra la Covid-19. Aquesta nova col·laboració es basa en la nostra relació prèvia amb CureVac i implica que junts combinarem la nostra experiència científica en tecnologies d'ARNm en el desenvolupament de vacunes per avançar i accelerar en el desenvolupament de noves vacunes. al mateix temps, també donarem suport a la producció de les vacunes de primera generació de CureVac amb la fabricació de 100 milions de dosi el 2021", ha afirmat la CEO de GSK, Emma Walmsley.
Per la seva banda, el CEO de CureVac, Franz-Werner Haas, ha assegurat que estan "molt contents de reforçar la nostra relació amb GSK amb un nou acord per desenvolupar conjuntament vacunes de nova generació basades en ARNm, a més de la nostra vacuna candidata actual CVnCoV. Amb l'ajuda de l'experiència provada en vacunes de GSK, ens estem preparant per abordar els futurs desafiaments de salut amb vacunes innovadores".
Segons els termes del nou acord de col·laboració, GSK serà el titular de l'autorització de comercialització de la vacuna de nova generació, excepte a Suïssa, i tindrà els drets exclusius per desenvolupar, produir i comercialitzar aquesta vacuna a tots els països amb l'excepció de Alemanya, Àustria i Suïssa. GSK realitzarà un pagament per avançat de 75 milions d'euros i un pagament addicional de 75 milions d'euros, condicionat a l'assoliment de fites específiques.