El conseller delegat de Banc Santander, Héctor Grisi, ha tornat a mostrar la postura crítica de l'entitat respecte a l'impost extraordinari a la banca implantat pel Govern de Pedro Sánchez. "Un impost a la banca no és la manera d'ajudar l'economia. Necessitem bancs rendibles", ha dit en resposta a les múltiples preguntes formulades pels periodistes sobre aquest assumpte a la roda de premsa per explicar els resultats del primer semestre i del segon trimestre de l'any.
- 4,31€
- -1,02%
Grisi ha detallat que, del benefici del banc anualment, un terç es dedica a reinvertir en el negoci mateix, un terç és remuneració a accionistes i un altre terç es destina al pagament d'impostos.
"Nosaltres considerem que paguem adequat. L'impost a la banca és discriminatori perquè penalitza el sector i els bancs ja paguem molts impostos", ha remarcat. “Els governs necessiten recaptar molts impostos, però les empreses hem de pagar tots el mateix”.
A les preguntes sobre l'opinió de Santander respecte a la situació política a Espanya després de les eleccions de diumenge passat, que han deixat el país pendent de les negociacions per aconseguir formar govern, Grisi ha dit que és "prematur" parlar del nou govern precisament perquè no hi ha un resultat clar.
"Seguirem fent el que hem de fer, treballar per recolzar famílies i empreses i ajudar el creixement econòmic del país. Seguim treballant amb els governs elegits pels ciutadans, i així ho seguirem fent", ha indicat.
En tot cas, el banc no està preocupat per un hipotètic bloqueig polític, ja que, com ha indicat José García Cantera, director financer, l'economia espanyola és la que creixerà més d'entre les cinc grans economies europees, amb una previsió superior al 2% per a aquest any. "L'economia té una inèrcia positiva que hauria de continuar. Espanya en general ho està fent bé i esperem que aquesta inèrcia segueixi", ha expressat.
TREBALLANT EN LA SIMPLIFICACIÓ
El CEO de Santander ha posat un èmfasi especial en la tasca que està desenvolupant el banc per simplificar el negoci, alhora que s'aprofiten les fortaleses globals. Ha destacat els canvis estructurals cap a un model "molt més simple", que estan fent que el banc sigui "molt més eficient en el futur". Això es tradueix en la fortalesa del balanç, en la confirmació que s'assoliran els objectius per al 2023 i en la remuneració a l'accionista, amb el 50% del payout.
"Santander vol fer els productes molt més amigables i senzills per als clients", ha afirmat. Des del començament d'any, l'oferta de productes s'ha reduït en 362, cosa que equival a un 5% menys que al tancament del 2022. També s'han generat sinergies i eficiències de 70 milions als Estats Units i s'han retallat costos per ús de tecnologia en 80 milions d'euros.
Grisi ha remarcat que l'objectiu de Santander és convertir-se en el banc número u, "on el client té la seva nòmina, fa els pagaments i ens deixa fluxos als comptes a causa d'això. Aquest és el canvi important que estem veient".
El CEO de Santander confia que tots aquests canvis s'acabin reflectint en l'evolució de l'acció. Així, ha dit que el banc fa per part seva tot el que pot per millorar la rendibilitat per a l'accionista, però que l'evolució dels títols no la pot controlar. "Creiem que l'acció ha de reaccionar. Tots els bancs a Europa, malauradament, tenim una valoració per sota del valor en llibres. Volem que els inversors tornin a aquest tipus d'actius".
REMUNERACIÓ DE L'ESTALVI, MOROSITAT, ESPANYA...
Héctor Grisi ha respost també preguntes relacionades amb altres assumptes, com ara la remuneració dels dipòsits, l'evolució de la morositat o la marxa del negoci a Espanya.
Sobre el primer aspecte, ha afirmat que no es pot dir que Santander no estigui remunerant l'estalvi, tot i que ha reconegut que hi ha molta competència a Espanya. Alhora, ha volgut remarcar que els bancs espanyols donen el crèdit més barat que la mitjana de països europeus.
Sobre l'evolució del crèdit al nostre país, la “tendència és clara”, afirma. "Ha estat caient perquè la demanda de crèdit, quan els tipus d'interès pugen, es retreu. A hipotecari, hem estat veient una caiguda en la demanda de crèdit, alhora que molts més prepagaments dels que vèiem anteriorment, cinc vegades més prepagaments".
Pel que fa a l'evolució general del negoci a Espanya, s'han mostrat satisfets, però indiquen que també ho estan amb altres mercats, com el Brasil. Grisi ha assenyalat que “Espanya va bé i amb bona dinàmica, però hi ha altres països que també tenen bona dinàmica”. Al primer semestre, el benefici atribuït a Espanya va augmentar un 74%, en euros constants, fins als 1.132 milions, mentre que el del Brasil va caure un 40%, fins als 823 milions.
Respecte a la morositat, que s'ha mantingut estable al 3,07% a finals del primer semestre, el banc ha reconegut que normalitza (puja), especialment als EUA, perquè en temps de covid hi havia moltes ajudes del Govern que ja no n'hi ha. És per això que estan provisionant més als Estats Units. No obstant això, no és un procés que els causi preocupació.
A Espanya, l'evolució de l'economia nacional fa que la morositat tampoc no sigui una preocupació. "(L'evolució econòmica) és molt, molt bona i no pensem que el cost de risc es complicarà a la segona meitat de l'any. No veiem una situació en la qual creixi el cost de risc, veiem la mora ben continguda. Tot indica que tindrem un molt bon segon semestre de l'any", ha anticipat Grisi.
Finalment, sobre el test d'estrès a la banca europea, els resultats del qual es coneixeran aquest divendres, Santander preveu un bon resultat, millor que la mitjana dels bancs europeus.