ep archivo   sede de grifols en sant cugat del valls barcelona
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Grifols s'enfonsa aquest dijous més d'un 7% a la borsa. L'agència de qualificació Moody's Ratings va decidir dimecres rebaixar el rating de família corporativa (CFR, per les seves inicials en anglès) de la companyia a 'B3' des de 'B2', amb perspectiva 'estable'. En un comunicat, la companyia ha assegurat que amb aquesta acció "conclou la revisió per a la rebaixa iniciada el 5 de març del 2024".

  • 8,03€
  • 2,21%

La baixada de la qualificació, detalla l'agència, "reflexa l'encara elevat palanquejament de Grifols, fins i tot considerant la reducció de deute esperat per la venda recent d'actius, i una recuperació del flux de caixa lliure (FCF) més lenta del que s'esperava, cosa que resultarà en mètriques creditícies que estaran més en línia amb una qualificació de 'B3' durant els propers 12 a 18 mesos".

"Les consideracions de governança també van ser un factor clau de l'acció d'avui, en particular la limitada previsibilitat de l'exercici financer i la gestió de riscos de la companyia, amb un historial d'exercici deficient, la seva estructura organitzacional complexa i opaca i les seves transaccions amb parts relacionades, així com la rotació de la gerència", explica.

A l'agència esperen que la companyia faci servir els ingressos de la venda d'una participació del 20% a Shanghai RAAS (SRAAS) "per reduir el deute sènior garantit existent de forma prorratejada, incloenthi el reemborsament d'uns 520 milions d'euros dels 838 milions d'euros pendents en notes sènior garantides amb venciment el febrer del 2025".

Tot i això, Moody's considera que la liquiditat de la farmacèutica encara "és fràgil", i apunta que, "si bé és adequada per als propers 12 mesos, més enllà d'això, el manteniment d'una liquiditat adequada dependrà que Grifols torni a una generació positiva de FCF, que encara no s'ha materialitzat".

"L'empresa també haurà d'abordar oportunament el venciment de la seva RCF de 1.000 milions de dòlars que venç el novembre del 2025", afegeix,

Tot i això, matisa que la qualificació de Grifols "també té en compte la bona posició de mercat i la integració vertical de la companyia en productes derivats del plasma sanguini humà, els favorables impulsors de la demanda fonamental del sector, les barreres d'entrada a la indústria a causa de la regulació, la lleialtat dels clients i la intensitat de capital, i el seu bon historial de seguretat del producte”.

Alhora, explica que la perspectiva 'estable' reflecteix les seves expectatives "que els resultats i el flux de caixa de Grifols segueixin recuperant-se gradualment durant els propers 12 a 18 mesos, reduint el seu palanquejament a nivells que el posicionaran còmodament a 'B3' i convertint el FCF en positiu”.

Noticias relacionadas

contador