El mercat ha rebut amb optimisme els resultats de Grifols. Els seus títols pugen amb força a l'IBEX aquest dimecres (avancen un 3%) després d'haver presentat, al tancament del mercat aquest dimarts, els comptes del primer trimestre de l'any, evitant, a més, l'últim atac del fons Gotham City Research. I és que la companyia ha tornat al benefici en guanyar 21 milions d'euros. Així valoren els analistes les xifres de Grifols.
- 9,27€
- -2,44%
- 7,13€
- -2,99%
Per exemple, des de Renta 4 apunten que als resultats de Grifols veuen "més llums que ombres". "Ha presentat uns resultats trimestrals positius, continuistes amb la millora operativa registrada en trimestres anteriors", remarquen els experts d'aquesta empresa, que destaquen que les xifres mostren un "creixement sa de la xifra d'ingressos, especialment a la divisió de Biopharma, i una significativa millora interanual dels marges”.
Addicionalment, destaquen, la companyia "ha manifestat que preveu una acceleració del creixement a mesura que avanci l'exercici, així com continuïtat en la millora de marges provinent del volum més gran, i menor preu del plasma recuperat".
Tot i això, també hi veuen coses dolentes, com ara el flux de caixa, que "ha estat especialment negatiu durant el trimestre, principalment per l'evolució del fons de maniobra, i provocant l'augment de la ràtio de palanquejament".
Tot i que és cert, diuen aquests analistes, que Grifols espera revertir aquesta situació als propers trimestres, ja que augura que els fluxos de caixa "augmentaran considerablement malgrat les rellevants inversions", i que baixi "significativament" la suma del deute després de destinar-hi els fons provinents de la venda d'una la participació del 20% a SRAAS.
"En general, considerem que lʻevolució dels resultats és positiva, així com les perspectives del negoci, i creiem que serviran per seguir augmentant la confiança en el valor". Tot i això, comenten des de Renta 4, "caldrà veure si l'acceleració dels ingressos i millores de marges que espera la companyia es produeixen, requisit perquè la companyia pugui complir les seves ambicioses guies per al conjunt de l'exercici (ingressos >7%, EBITDA >1.800 milions d'euros, DFN/EBITDA ≥4,5x)”. La companyia es troba enmig d'una revisió de les estimacions sobre Grifols.
A Bankinter, però, es mostren pessimistes. "La nostra valoració és negativa", atès que els resultats "són inferiors al que s'esperava, el flux de caixa lliure és negatiu (la companyia espera revertir-lo al llarg de l'any) i el deute segueix augmentant", comenten els estrategs del banc taronja al seu informe diari.
Com diuen, “la ràtio d'endeutament (7,9x EBITDA) ens sembla excessiva”. A més, remarquen que "les expectatives estan posades en la propera desinversió d'un 20% de Shanghai RAAS (Grifols en retindrà un 6%) per 1.600 milions d'euros, fet que unit a la recent emissió d'un bo per 1.000 milions possibilitarà afrontar els propers venciments de deute".
Bankinter reitera la seva recomanació de vendre Grifols, i manté el preu objectiu en revisió.
Des de Sabadell comenten, sobre els resultats, que “van deixar una evolució operativa per sota del que s'esperava (EBITDA 310 milions d'euros enfront dels 328 milions estimats per Sabadell i 377 milions esperats per consens) per uns marges més febles (19,1% vs 20,2% Sabadell i 23% consens)”.
A més, assenyalen que el deute financer net va augmentar un +4% fins als 9.811 milions d'euros i l'endeutament va repuntar fins al 6,8x DFN/EBITDA "principalment per la pitjor evolució del circulant. I recorden que encara manté la guidance per a l'EBITDA ajustat superior als 1.800 milions d'euros (enfront dels 1.827 milions que espera el consens i 1.816 que estima Sabadell), Grifols "actualitza el seu objectiu a un endeutament de 4,5x DFN/EBITDA (vs 4,0x anterior)".
Els experts de Sabadell comenten també l'últim atac de Gotham, i remarquen que la companyia "ja va donar explicacions sobre aquestes transaccions (en gran mesura basades en el seu sistema de 'cash pooling')", destacant que a la investigació realitzada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i a l'auditoria dels seus comptes "no s'hi han trobat errors materials".
Amb tot, a Sabadell valoren "positivament" els recents canvis a nivell de govern corporatiu (incloent-hi un control més gran sobre operacions vinculades) i continuen pensant que "la clau per al valor està ara en la generació de caixa el 2024-26, al tancament de la venda del 20% de SRAAS, i en l'estratègia de cara al refinançament del seu bo garantit d'aproximadament 900 milions d'euros amb venciment 2025, del que estimem que podria repagar uns 550 milions amb la venda d'SRAAS”, conclouen.
EL COMPROMÍS D'ABIA
Finalment, a Berenberg apunten que els resultats estan "en línia" amb el que estima el consens, encara que assenyalen que el que veuen més important és la tranquil·litat que el nou CEO de Grifols, Nacho Abia, va transmetre a la conferència telefònica posterior amb analistes. "El mercat volia veure una professionalitat tranquil·la per part del nou conseller delegat, i això és exactament el que, al nostre parer, es va demostrar", diuen els analistes de la companyia alemanya.
"Després de només sis setmanes al càrrec, aquest no seria el moment per a grans pronunciaments per part d'un nou CEO, però els repetits compromisos assumits per millorar el flux de caixa lliure haurien d'asseure's bé els inversors", comenta Berenberg.
Creuen aquests experts que aquesta és "clarament" la prioritat número u per al 2024. I encara que Abia es va negar a basar-se en la indicació prèvia de l'empresa d'entre 2.000 i 2.500 milions d'euros en FCF durant el període 2025-2027, a la companyia alemanya segueixen pensant que això és "altament assolible atès l'evident compromís de l'empresa amb millorar l'FCF".
"Creiem que aquests resultats suposaran un beneït alleujament per als accionistes de Grifols que han passat per uns dies tòrrids als últims mesos", comenten aquests experts. Sense anar més lluny, es refereixen a l'atac de Gotham, al qual el mercat "va fer cas omís", i esperen que les accions de la companyia "reaccionin bé a aquests resultats/conferència telefònica", com precisament està passant.
Opinen que Grifols "sembla estar en camí de complir amb els seus objectius per al 2024, el nou CEO traspua calma a la seva primera conferència, la companyia està en camí d'abordar els seus venciments de deute a curt termini, el palanquejament hauria de tornar a tenir una tendència a la baixa després d'una petita ensopegada al primer trimestre del 2024, els mercats de productes plasmàtics semblen gaudir de bona salut i Grifols està ben posicionat per aprofitar les inversions recents", conclouen.