Grifols ha enviat un comunicat aquesta nit a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), a les 23.21 hores, per aclarir la notificació que va fer ahir a les 18.06 hores i que, segons la companyia, ha estat mal interpretada.
- 9,27€
- -2,44%
- 7,13€
- -2,99%
"En base a la interpretació errònia generada després de la publicació de la resposta de Grifols als requisits de la CNMV, volem aclarir que tots els deutes i obligacions financeres de Grifols ja han estat inclosos i divulgats als estats financers auditats publicats el 8 de març del 2024 i ratificats pel regulador", ha assenyalat la companyia.
Grifols afirma que, al contrari del que recull la generalitat dels mitjans, el seu deute no s'ha recalculat a l'alça en 1.100 milions, sinó que aquests 1.100 milions "no constitueixen un deute financer, ja que estan relacionats amb els lloguers futurs dels immobles de més de 390 centres de donació de plasma a tot el món i, per tant, no representa cap deute nou".
QUÈ DIUEN ELS EXPERTS?
Pedro Echeguren, analista de Bankinter, fa al·lusió en primer lloc al que va comunicar Grifols a les sis de la tarda, quan va informar la CNMV que la seva ràtio de palanquejament operatiu és de 8,4 vegades EBITDA i no de 6,3 vegades, que va ser la ràtio ofert en la publicació dels seus resultats financers 2023 i 2022.
Explica aquest expert que, conceptualment, la diferència entre les dues ràtios és perquè la companyia estava incloent els resultats atribuïbles a unes filials que en realitat no controla i que tampoc no ha considerat com a deute els 1.100 milions corresponents als compromisos pels lloguers dels centres de donació de plasma, emparant-se en el fet que, d'acord amb els pactes tancats amb els seus creditors, aquests imports no serien considerats com a deute. Això és, precisament, el que va afirmar Grifols en el comunicat de les onze de la nit, com es pot llegir més amunt.
"Com hem recordat, els nostres propis càlculs donen una ràtio d'endeutament de 9 vegades EBITDA incorporant-hi tots els conceptes que entenem han de ser considerats com a deute i que els venciments del deute poden convertir-se en un problema", afirma contundent l'expert.
Els pagaments de deute més interessos futurs són: el 2024, 700 milions, 6% del total; el 2025, 2.900 milions, 26%; el 2026, 650 milions, 6%; el 2027, 4.600 milions, 42%; i, el 2028, 2.100 milions, 20%, detalla Bankinter.
"Insistim que la companyia podria veure's obligada a vendre actius per atendre els seus compromisos de deute. Seguirem recomanant vendre i mantindrem el nostre preu objectiu en revisió (és a dir, en suspens per insuficient informació fiable) fins que considerem que està disponible tota la informació fiable necessària per fer uns càlculs que resultin raonablement fidels respecte a la realitat de la companyia", conclou l'expert.