ep sede de grifols en barcelona a 9 de enero de 2023 en sant cugat del valls barcelona catalunya
David Zorrakino - Europa Press

Grifols ha facilitat la informació addicional sol·licitada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) al seu informe publicat el 21 de març, i ha detallat diverses magnituds dels seus comptes, com el deute net o l'Ebitda, ha explicat la farmacèutica en un comunicat.

  • 10,08€
  • 0,15%

En concret, la companyia ha proporcionat al regulador una ràtio d'endeutament d'acord amb les xifres dels estats financers de 2022 i 2023, atenent els criteris de balanç i acord de crèdit (credit agreement), així com informació detallada de les ràtios d'Ebitda i deute financer net, que també ha elaborat específicament "per a les empreses on té participacions no controlades".

D'aquesta manera, la ràtio d'endeutament per a l'any 2023 segons el criteri de balanç s'eleva fins a 8,4 vegades EBITDA, superior al 6,3 en aplicar la modalitat de credit agreement. A més, el deute net, segons el balanç, se situa en 10.527 milions d'euros, fet que suposa un increment de 1.111 milions des dels 9.416 milions d'euros calculats segons l'acord de crèdit.

Aquestes diferències es deuen a ajustaments a l'Ebitda per un total de 234 milions d'euros per despeses extraordinàries, inusuals o no recurrents, estalvis de costos i millores operatives per als propers 12 mesos i l'exclusió de la despesa corresponent als lísings. Els diferents imports d'endeutament són resultat de "l'exclusió del deute associat als contractes de lísings (lloguers d'immobles dels centres de donació de plasma) per un total de 1.111 milions d'euros".

La companyia també s'ha compromès a "limitar l'ús dels elements no recurrents, infreqüents o inusuals en casos específics, proporcionant el detall i la justificació de l'ús d'aquestes partides".

"En cas d'utilitzar aquests elements, es farà un èmfasi especial a incloure conceptes de caràcter no recurrent, que no hagin tingut un impacte en períodes anteriors ni s'espera que puguin tenir un impacte en el futur", ha explicat.

Entre els compromisos assumits figura també el d'"atorgar la mateixa importància tant a les mesures financeres com a les Mesures Alternatives de Rendiment (MAR) que es presenten a les publicacions financeres de la companyia".

"Amb l'objectiu de simplificar i millorar la claredat en la presentació de la informació financera, la companyia reduirà a dos el nombre de mesures emprades per reflectir l'Ebitda en les comunicacions de resultats, l'Ebitda consolidat segons pèrdues i guanys i l'Ebitda consolidat ajustat. En aquest sentit, Grifols reportarà els esmentats Ebitdas de manera consolidada, no diferenciant la inclusió o no de les xifres corresponents a Biotest", ha afegit.

Aquestes magnituds "seran usades com a mesures de rendiment de la companyia i compliran la funció de proporcionar una millor comparabilitat de l'evolució i rendibilitat de Grifols al llarg del temps, així com en relació amb altres empreses comparables".

Pel que fa als ajustos per estalvi de costos, millores operatives i sinèrgies que es realitzen a l'Ebitda consolidat segons el 'credit agreement', la farmacèutica ha confirmat que "aquesta mesura financera no s'usa com una mesura alternativa de rendiment de l'entitat i per tant, no s'ha d'interpretar com a tal”.

"Als propers informes financers públics, Grifols aclarirà que la integració d'ajustos basats en expectatives fa que aquestes mesures projectin escenaris futurs en lloc de representar els resultats financers presents. Aquesta distinció serà comunicada de manera explícita per assegurar que totes les parts interessades comprenguin que aquestes mesures no són indicadors del rendiment o dels resultats financers actuals de l'entitat”, ha promès.

L'entitat també reforçarà "els procediments de control per minimitzar la possibilitat d'errors en el càlcul i el desglossament de les magnituds financeres als seus informes financers i comunicacions de resultats".

"A aquest efecte, ens comprometem a establir un nou nivell de revisió a càrrec del departament de control intern de la companyia. Aquests procediments estaran subjectes a controls estrictes per a la presentació i divulgació d'informació i, alhora, estaran dissenyats específicament per garantir la precisió i claredat en el desglossament i la comunicació de totes les nostres magnituds financeres", ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador