ep archivo   sede de grifols en sant cugat del valls barcelona
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha decidit reprendre la cotització de Grifols després que la farmacèutica emetés un comunicat admetent "una incorrecta comptabilització" als comptes del primer semestre. El regulador considera que la companyia ha proporcionat "informació suficient" i ha optat per aixecar la suspensió que ha comunicat aquest dimarts a prop de les 15.00 hores.

  • 9,27€
  • -2,44%

La suspensió de la cotització ha arribat en un moment en què la farmacèutica estava caient un 2,5% a la borsa, després que Bloomberg informés sobre discrepàncies comptables en la venda d'una participació del 20% a Shanghai RAAS, que haurien estat descobertes pel nou auditor de la companyia, Deloitte.

Poc després de conèixer-se la decisió del regulador, la companyia ha llançat un comunicat en què assegura que, "a conseqüència d'una incorrecta comptabilització, les xifres comparatives presentades als Estats Financers Intermedis Resumits Consolidats del primer semestre del 2024 han estat reexpressades".

Pel que fa a la venda de part de la companyia xinesa, l'empresa assegura que "va realitzar una incorrecta aplicació del tractament comptable de l'interès no controlant en una participada que ha suposat una correcció de la inversió en posada en equivalència a Shanghai RAAS (SRAAS)" .

Els fets es van produir el 2019, quan Grifols va rebre títols de SRAAS corresponents al 26,2% del capital social a canvi d'haver lliurat prèviament accions representatives del 45% dels drets econòmics de la seva filial Grifols Diagnostic Solutions (GDS).

Després d'aquesta operació, Grifols posseïa una participació en una associada que manté una participació en la filial GDS, i atès que "les Normes Internacionals d'Informació Financera (NIIF) no aborden el tractament comptable" d'aquest tipus de situacions, Grifols ha optat per "incrementar el percentatge de participació atribuïble en GDS corresponent a la participació indirecta en SRAAS en un 11,79% (26,2% del 45%) i per tant, reduir l'interès no controlant en aquest percentatge".

"A conseqüència de la venda de la participació accionarial del 20% en SRAAS el 2024 i en el marc de la revisió limitada al 30 de juny de 2024, s'ha identificat que en el reconeixement inicial de la participació en SRAAS, es va haver d'excloure l'import que aquesta mantenia en GDS d'acord amb la política comptable adoptada per Grifols a la data de la transacció, per import de 457 milions d'euros", reconeix la companyia.

Per tant, continua Grifols, "tant la participació en SRAAS com les reserves consolidades es troben sobrevalorades en 457 milions d'euros per als exercicis 2020 al 2023".

"En aquest context, els imports dels epígrafs 'Inversions comptabilitzades pel mètode de la participació', 'Actius no corrents mantinguts per a la venda' i les 'Reserves consolidades' el 31 de desembre de 2023 han estat reexpressats en la informació comparativa disminuint-se en 113 milions d'euros, 344 milions d'euros i 457 milions d'euros, respectivament.

L'ACORD AMB IMMUNOTEK

La companyia també s'ha referit a l'acord de col·laboració que va subscriure el 2021 amb ImmunoTek GH per a l'obertura i la gestió de centres de donació de plasma, que va derivar en la creació de la societat conjunta Biotek America (ITK JV).

"Fins a l'exercici 2022, Grifols havia reconegut la participació en ITK JV com una inversió financera. Durant el 2024, després de converses amb la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), es va concloure que aquest acord es va haver de reconèixer com una operació conjunta i, per tant, registrar els actius, passius i resultats de l'entitat controlada conjuntament", explica.

Per tant, afegeix, "en els comptes anuals consolidats el 31 de desembre de 2023, es van incloure els actius i passius d'ITK JV, cosa que va resultar en un ajust negatiu en reserves de 38 milions d'euros corresponents a les pèrdues dels exercicis 2021, 2022 i 2023".

"No obstant això, amb l'objectiu de presentar correctament aquestes pèrdues als corresponents comptes de pèrdues i guanys de cada exercici, s'han reexpressat les xifres comparatives del compte de pèrdues i guanys del primer semestre de 2023 que es presenten als Estats Financers Intermedis Resumits Consolidats del primer semestre del 2024 l'impacte dels quals ha suposat una reducció en el resultat i en l'EBITDA de 14 milions d'euros i 12 milions d'euros, respectivament”, indica.

A més, Grifols també reexpressarà "les xifres comparatives corresponents al compte de pèrdues i guanys dels exercicis 2023 i 2022 que es presentaran als comptes anuals consolidats de l'exercici 2024 l'impacte dels quals suposa una reducció en els resultats i en l'EBITDA de 17 milions de euros i 13 milions a l'exercici 2023 i 23 milions d'euros i 20 milions d'euros a l'exercici 2022".

Noticias relacionadas

contador