bajistacbllama

Escenari complicat per a Grifols aquest dimarts. La companyia d'anàlisi Gotham City Research, que va anticipar la caiguda de Gowex, ha publicat un informe en què acusa la farmacèutica de manipular els comptes.

  • 8,13€
  • 1,02%

A més, Gotham City Research assenyala que "encara que les maniobres de la companyia ens recorden més NMC Health que Let's Gowex, creiem que les seves accions no són invertibles i que arribaran a zero, tal com ho van fer les accions de Let's Gowex".

NMC Health va ser un grup sanitari internacional controlat per inversors dels Unió dels Emirats Àrabs que es va declarar en fallida el 2020, després de ser acusat per diverses empreses baixistes de manipular els seus comptes.

Les accions de la farmacèutica que cotitzen als Estats Units es desplomen un 9% al mercat 'after hours'.

L'INFORME DE GOTHAM CITY RESEARCH

A l'informe, que Gotham City Research ha publicat aquest dimarts a primera hora, s'afirma que "Grifols manipula el deute i l'EBITDA informats per reduir artificialment el palanquejament a 6 vegades, cosa que creiem que està més a prop de 10-13 vegades" .

A més, el document assenyala que "tant Grifols com Scranton Enterprises (un vehicle de la família Grifols) consoliden completament BPC + Haema als seus estats financers. Aquest tractament és materialment enganyós i incorrecte".

Per a Gotham City, "Grifols consolida completament tant Haema com BPC Plasma, malgrat posseir el 0% de cada companyia. Haema i BPC són importants per a Grifols, ja que representen aproximadament el 40% dels guanys de Grifols procedents de participacions no controladores" .

A més, afegeix que "Scranton Enterprises també consolida completament BPC Plasma i Haema, igual que Grifols. Els guanys d'aquestes entitats semblen representar més del 100% dels guanys de Scranton. Scranton posseeix el 8,4% de Grifols". Segons els seus càlculs, "el palanquejament de Scranton és de 27 vegades".

Gotham explica que "Grifols va prestar a Scranton 95 milions de dòlars el 2018. Aquest préstec sembla vinculat a la transacció BPC/Haema. No obstant, aquest préstec no es revela als registres de Grifols i només apareix als registres de Scranton".

En aquest sentit, "els documents de Scranton de 2021 mostren un augment de passius de 59 milions d'euros relacionats amb 'pagaments anticipats de Grifols Worldwide Operations Ltd'. Aquesta transacció no es divulga als registres de Grifols".

Per això, segons la seva anàlisi, "els accionistes minoritaris de Grifols tenen accions d'una entitat deficitària i molt endeutada".

Segons aquesta empresa, "si la nostra estimació del veritable palanquejament de Grifols fos correcta, l'empresa afrontaria uns costos de finançament notablement més grans. En conseqüència, creiem que les accions no són invertibles, i probablement valguin zero".

Finalment, afirmen que “el conseller delegat està sent presentat com un canvi de direcció, però ha estat a Grifols des del 2006 i al Consell quan es van produir les transaccions sospitoses que descrivim al nostre informe. Ho trobem molt conflictiu i ho considerem com un Grifols en tot menys al nom".

GRIFOLS I EL SEU ELEVAT DEUTE

Grifols és una de les companyies de l'IBEX 35 més endeutades, ja que el seu deute financer net ronda els 9.300 milions d'euros, un fet que ja ha estat penalitzat pel mercat amb fortes caigudes a la borsa durant els últims anys. Des del febrer del 2020, quan va arribar a superar els 33 euros per acció, va caure fins per sota de 8 euros l'octubre del 2022.

Això el va obligar a canviar la seva estratègia i la seva cúpula directiva, amb l'objectiu de reduir-ne l'endeutament. En aquest sentit, la companyia va anunciar la darrera jornada del 2023 la venda del 20% de l'empresa xinesa Shanghai RAAS per 1.800 milions de dòlars per reduir deute.

Els esforços de la companyia per reduir el seu palanquejament han estat premiats pel mercat durant els últims mesos, ja que els seus títols han rebotat fins a nivells de 14 euros, amb fortíssims guanys als mesos de novembre i desembre de 2023.

Tot i això, l'atac baixista de Gotham City Research amenaça de truncar el seu ral·li borsari.

Noticias relacionadas

contador