- 0,03€
- 0,67%
Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, ha esmentat la reputació com un dels problemes de la banca, que pot "posar en qüestió la sostenibilitat del negoci" i donar avantatge als competidors no tradicionals, com les tecnologies financeres o les bigtech. Tot i això, ha animat el sector a "deixar de queixar-se'n" i posar-se a veure com abordar aquest repte.
"Si els clients no estan satisfets, hi haurà canvis reguladors, condemnes judicials que poden semblar massa estrictes... estarem deixant el terreny sembrat als competidors", ha apuntat durant un esmorzar organitzat per Axis Corporate i APD, per després afegir: "Si els bancs tradicionals tenim mala reputació els estem deixant guanyar amb un 3-0 als nous models".
En tot cas, ha afirmat que el sector ha de "deixar de queixar-se'n i veure com abordar" el repte de la mala reputació, atès que "les coses que es percep que s'han fet malament o no s'han fet tan malament o les entitats que ho van fer han desaparegut".
A més, ha insistit en la seva crítica que l'"abundància de liquiditat" de la banca "pressiona els diferencials de crèdit", del qual diu que "hi haurà un any que sorprengui" en créixer més del que es pensa. "No em sembla que sigui el 2019", ha aclarit. No és la primera vegada que Gortázar fa referència a l'excés de liquiditat de la banca, perquè ja ho va fer durant la junta d'accionistes de l'entitat, durant la qual va explicar que "hi ha més oferta que demanda".
Tot i la situació de baixos tipus d'interès, Gortázar no creu que sigui el moment de començar a cobrar als particulars pels dipòsits. "No preveig que hagi de passar i nosaltres no volem fer-ho", ha apuntat el directiu aquest dijous, quan el Banc Central Europeu (BCE) donarà claus sobre la seva política monetària, encara que no tant sobre els tipus d'interès com de la nova ronda de subhastes de liquiditat TLTRO.
"Clarament cal adaptar-se a les regles del joc, no estem preparats per pensar en tipus d'interès negatius. Cinc anys després em continua costant pensar en tipus negatius", ha assenyalat. No obstant, ha advertit que "el dia que hi hagi diners electrònics les regles poden ser diferents, però queden dècades" perquè això succeeixi.