ep archivo   el ceo de caixabank gonzalo gortazar
ROBER SOLSONA (EUROPA PRESS) - Archivo

"L'economia espanyola està sent més resilient del que es preveia i les previsions continuen apuntant a un creixement superior a la mitjana de la zona euro. Amb tot probabilitat, el nostre Servei d'Estudis revisarà a l'alça la seva projecció de creixement per al 2023". Són les declaracions de Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, durant la presentació de resultats del primer trimestre.

  • 5,30€
  • 2,51%

Sobre la concessió d'hipoteques, ha precisat que "el 90% de les hipoteques que vam firmar l'any passat van ser a tipus fix, a nivells per sota del 2%, i per això la pujada de l'euríbor no els afecta. A més, des del 2016, el 80% de les nostres hipoteques també van ser signades a tipus fix”.

A més, ha comentat que "el saldo mitjà de les hipoteques a tipus variable, que van ser signades majoritàriament fa molts anys, és de 66.000 euros, per la qual cosa la pujada mitjana per als nostres clients és de 90 euros al mes". Així, ha indicat que “no estem veient un augment dels impagaments en absolut. De fet, la morositat està baixant”.

D'altra banda, ha reconegut que "la concessió d'hipoteques s'està ralentint, a causa de la pujada dels tipus d'interès aplicada pel Banc Central Europeu, que està justificada per controlar la inflació".

Pel que fa a l'evolució dels crèdits ICO concedits durant la pandèmia, ha destacat que el 39% ha estat amortitzat i que la taxa de mora és del 4,4%, després que hagi acabat el període de carència a la majoria d'ells.

Sobre l'evolució del cost de capital, ha destacat que "ha crescut moltíssim durant els últims mesos, a causa de la volatilitat que s'ha generat al mercat", raó per la qual els inversors segueixen exigint un descompte borsari sobre el valor en llibres de les entitats financeres.

NO PREVEUEN OPERACIONS CORPORATIVES

En ser qüestionat sobre possibles operacions corporatives a Espanya i Portugal, Gortázar s'ha limitat a comentar que “no hi preveiem res. Estem absolutament enfocats i encantats amb les oportunitats de creixement i transformació que tenim i aquest és el nostre camí”.

A més, ha precisat que "no hem rebut pressió per part del Banc Central Europeu per comprar cap banc", en ser preguntat concretament pel portuguès Novo Banco i per Unicaja.

Sobre la retribució als dipòsits a Espanya, el directiu ha assenyalat que "hem d'ajudar els nostres clients a estalviar i explicar-los que hi ha millors alternatives que els dipòsits per aconseguir una rendibilitat més gran, assumint un risc controlat".

En aquest sentit, ha assenyalat que “estem oferint un 3% amb els nostres productes de Renda Vitalícia, que estan tenint un gran èxit”. A més, ha comentat que “els dipòsits bancaris no són el millor per als nostres estalviadors”.

Sobre la futura distribucional addicional de l'excés de capital als accionistes, ha comentat que "sí esperem que es produeixi en un futur", però no ha precisat quan ni de quina manera es farà, si mitjançant un dividend especial o un programa de recompra d'accions. "No ho decidirem ara perquè aquest excés de capital encara no ha estat generat".

A més, ha assenyalat que "criticar els resultats de la banca perquè pugen és disparar-nos al peu. Perquè la rendibilitat de la banca encara és molt baixa i venim de nivells molt baixos. El benefici no és extraordinari, sinó modest".

Noticias relacionadas