- Gortázar ha descartat que les xifres de 2017 es vegin revisades a la baixa per aquesta causa
- L'impacte de les tensions polítiques ha estat "moderat" en els dipòsits, ha dit Gortázar, i ha afirmat que s'ha revertit gràcies al canvi de seu social
El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha presentat aquest dimarts els comptes de l'entitat del tercer trimestre des de València, la nova seu social del banc català, que va decidir sortir de Catalunya a causa de la inseguretat jurídica que suposa l'actual crisi política. "En aquesta estrena de la nostra seu social, he de comentar uns resultats que són molt bones notícies per al grup", ha comentat Gortázar en l'arrencada de la presentació, alhora que donava les gràcies als periodistes per desplaçar-se fins a València.
- 5,09€
- -1,40%
Gortázar ha lloat els comptes del tercer trimestre, que han registrat un rècord històric en benefici net gràcies a la integració de BPI però, en el torn de preguntes i respostes, les qüestions s'han centrat pràcticament per complet a la crisi política i en com aquesta pot afectar els comptes futurs de l'entitat catalana. Gonzalo Gortázar ha afirmat que no tenen previst alterar les previsions de 2017. "Atès que estem a l'octubre i a causa de la fortalesa dels tres primers trimestres, acabarem l'any amb un creixement superior al 3%", ha anticipat. No obstant això, el conseller delegat de l'entitat catalana ha reconegut que l'impacte de la situació actual "es pot veure en major o menor mesura reflectit el 2018 en funció que la situació actual perduri en el temps o sigui un parèntesi. No tenim canvis per les previsions de resultats de 2018, però òbviament estan subjectes a canvis".
"La retirada (de dipòsits) va ser moderada i després va ser estabilitzada i revertida, i seguim en aquests moments creixent amb comoditat i amb uns nivells de liquiditat i creixement com sempre hem tingut", ha explicat Gonzalo Gortázar
El conseller delegat de CaixaBank ha aclarit que, a partir de l'1 d'octubre, van detectar "intranquil·litat i nervis" en els seus clients. "Com a resultat de totes les converses amb els clients i d'una intranquil·litat que anava a l'alça, el Consell va prendre la decisió que ens fa ser aquí avui", ha dit Gortázar en referència al trasllat a València. Gortázar ha explicat que aquesta decisió "va estabilitzar" i posteriorment "va revertir" un impacte que s'havia observat en els dipòsits que, ha precisat, va ser "moderat". "No és adequat quantificar, però sí que voldria dir que aquesta retirada (de dipòsits) va ser moderada i que va ser després estabilitzada i revertida i seguim en aquests moments creixent amb comoditat i amb uns nivells de liquiditat i creixement com sempre hem tingut".
Gortázar ha hagut de respondre a moltes preguntes relacionades amb el trasllat de la seva seu social i ha aclarit que no es tracta d'un trasllat temporal. "El trasllat de la seu social i fiscal suposa que el Consell es reunirà a València, també la junta general d'accionistes", ha precisat. "El Consell va ser molt clar al seu comunicat. Si el consell hagués volgut dir que el trasllat seria temporal, ho hagués dit, i no va dir res al respecte". En resposta a preguntes dels periodistes, Gonzalo Gortázar també ha deixat clar que la decisió de canviar la seu va ser presa "exclusivament" per l'entitat i no respon a cap pressió externa. "La decisió de trasllat ha estat exclusivament per protegir l'interès de clients, accionistes i empleats. És únicament i exclusiva nostra", ha afirmat.
El conseller delegat de CaixaBank no ha volgut opinar sobre hipotètics futurs escenaris polítics, però ha deixat clar que la situació no és bona per a l'economia i que, si es prolongués en el temps, tindria un impacte "molt perjudicial". "Tot depèn de l'evolució futura de la situació actual", ha afegit.
Pel que fa als clients que s'estan obrint 'comptes mirall', és a dir, comptes a CaixaBank però fora de Catalunya, el conseller delegat de CaixaBank ha dit que, com a entitat, han d'ajudar als seus clients si us el demanen. No obstant això, ha llançat un missatge clar: "No hi ha necessitat de fer-ho". Gortázar ha fet una crida a la "responsabilitat" i "tranquil·litat" i ha afirmat contundent que "els comptes dels nostres clients estan absolutament segurs siguin a Catalunya o fora de Catalunya". "No és en absolut necessari obrir un 'compte mirall'", ha afirmat, i ha afegit: "Tinc la totalitat del meu patrimoni financer al meu compte a la Diagonal i dormo absolutament tranquil".
En relació a les últimes crides a fer boicot a la banca que s'han vist a Catalunya, el conseller delegat de CaixaBank ha assenyalat que el boicot no ajuda a la convivència de Catalunya i ha aprofitat per llançar un missatge d'agraïment als empleats del banc, especialment als quals treballen a Catalunya, ja que ha aclarit que aquestes situacions sobretot són un problema per a ells.
UN TRIMESTRE "MOLT POSITIU"
A la primera part de la seva compareixença, Gonzalo Gortázar ha pogut centrar-se en la presentació dels resultats trimestrals, un període durant el qual el banc ha guanyat 649 milions d'euros (1.488 milions en l'acumulat fins a setembre). Gortázar ha subratllat el fet que aquests comptes suposen el millor resultat en la història del grup durant aquest període i ha lloat els beneficis de l'adquisició i integració del banc lusità BPI.
Un dels aspectes més rellevants d'aquestes xifres, segons Gortázar, és el fet que el resultat estanc estigui basat en el negoci recurrent. "La pujada del resultat està basada en el negoci del dia a dia. El nostre negoci recurrent segueix creixent", ha assenyalat.
El conseller delegat de CaixaBank també ha volgut aprofitar per fer un 'exercici de transparència "sobre les clàusules sòl. "Des que es va publicar el decret 1/2017, hem treballat amb molta professionalitat per rebre totes les reclamacions que s'han anat presentant, per analitzar-les en detall en un procés meticulós per fer ús del decret i tornar quan correspongui", ha explicat. "Com a resultat, de les 94.000 reclamacions rebudes, hem observat que el 48,5% (de les reclamacions) compleixen els criteris de transparència. El 51,5% han estat acceptades. D'aquest percentatge, el 90% de les reclamacions s'han pagat. a tancament de setembre, s'han destinat 210 milions a les clàusules sòl", ha aclarit.