ep archivo   el consejero delegado de caixabank gonzalo gortazar presenta los resultados de la
Rober Solsona - Europa Press - Archivo

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, s'ha mostrat confiat sobre l'evolució del banc amb vista als propers mesos malgrat la guerra a Ucraïna. L'entitat ha proveït una mica més de 200 milions d'euros pels possibles impactes, sobretot indirectes, que pugui tenir el conflicte als comptes. Així mateix, preveu que els càlculs que ha fet el banc són bons atès que les previsions que ja van publicar fa unes setmanes sobre l'evolució de l'economia, que pot marcar els guanys de cara als propers informes, han estat molt semblants a les confirmades aquest divendres pel Govern.

  • 5,17€
  • 0,43%

"Esperem que la guerra no marqui el pla estratègic", ha afirmat el conseller delegat de l'entitat a la roda de premsa de presentació de resultats, durant la qual s'ha mostrat prudent atès que "si ho marca molt és que tindrem males notícies, però marcarà molts canvis profunds en l'estratègia geopolítica, econòmica i empresarial del món occidental i no podem infravalorar la repercussió que té”, ha matisat.

En aquest sentit, Gortázar ha admès que és difícil preveure les conseqüències a curt i mitjà termini, però ja han fet una valoració en què han aprovisionat uns 200 milions d'euros per les possibles conseqüències en empreses i famílies.

"No ens afecta directament a l'àmbit econòmic, perquè les empreses espanyoles a Rússia i els fluxos econòmics no són gaire grans, però sí que ens està afectant per la pujada dels preus de l'energia, amb un impacte que estimem de 80 punts bàsics, amb un impacte en la confiança inversora. Un altre impacte és l'indirecte a través dels nostres socis europeus", sentencia.

Així mateix, creu que Espanya té una oportunitat, ja que la importància del turisme a l'economia pot suavitzar els possibles efectes negatius de la guerra. De fet, ha posat l'exemple que a l'abril el comportament dels no residents, segons les dades del banc, ha estat clarament positiu.

"No tenim la capacitat de conèixer la durada i l'agudització de la guerra, cal viure amb aquesta incertesa. Aquesta incertesa és part del dia a dia", ha indicat.

PUJADA DE TIPUS

Cal assenyalar que el pla estratègic de l'entitat serà presentat el 17 de maig i marcarà l'esdevenir durant els propers exercicis després de la integració de Bankia. "Ens ha de marcar un full de ruta per als propers 3 anys, amb enormes oportunitats per endavant, una vegada conclosa la integració. Som optimistes", ha assenyalat.

Un dels aspectes que influirà en els comptes de CaixaBank durant els propers mesos és la possible pujada de tipus del Banc Central Europeu. Matthias Bulach, director de comptabilitat, control de gestió i capital, ha posat xifres concretes a qualsevol alça. I és que, segons els càlculs de l'entitat, un increment de 100 punts bàsics es tradueix en un augment del marge d'interessos d'entre el 20% i el 25% en dotze mesos.

Per tant, igual que altres entitats financeres espanyoles que han presentat els seus comptes aquesta setmana, veuen com una bona notícia aquesta evolució dels tipus cap a taxes positives, com ja passa amb l'euríbor. Tot i això, la translació d'aquestes mesures als resultats va amb cert decalatge. En aquest cas, els bancs recorden que solen passar dos mesos fins que l'entitat ho comença a notar.

PROBLEMES AMB ELS TREBALLADORS

Sobre les queixes dels treballadors escoltades a la Junta General d'Accionistes, Gortázar sosté que aquest és un bon mecanisme perquè les donin a conèixer i creu que és bo que se sàpiga. Ha destacat que la direcció està en diàleg permanent, ja que és la seva obligació escoltar-los. Això sí, ha confirmat que de moment no hi haurà més sortides després de la integració.

"Hem passat una etapa dura, hem fet la integració bancària més completa i ràpida d'Espanya. Això es fa amb la seva quota de problemes i indegències, però em sembla que ha estat menor respecte al que seria normal en un procés d'aquestes característiques" , ha assenyalat.

PACTE DE RENDES I 'PAY OUT'

Així mateix, no es plantegen una reducció del 'pay out', després de ser preguntats pel pacte de rendes. De fet, Gortázar ha destacat que la fundació s'ha endut 350 milions d'euros que es reverteixen a la societat i que l'Estat ha ingressat 200 milions més per dividends.

"Diria que evidentment assolir un pacte de rendes és importantíssim, cal aturar la inflació al més aviat possible. La inflació és negativa quan passa de determinats nivells, sobretot per a les persones amb menys mitjans", ha sentenciat.

Noticias relacionadas

contador