El conseller delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno, ha afirmat aquest dilluns que l'OPA de BBVA sobre l'entitat "ha descarrilat" i "no té sentit".
- 1,84€
- -1,21%
- 9,30€
- -0,77%
"Quines probabilitats dono a la fusió? Personalment, molt baixes. No hi veig sentit. És una operació que ha descarrilat", ha afirmat l'executiu de Sabadell al VII Fòrum de Banca organitzat per El Economista. Tot i això, González-Bueno ha reconegut que veu possible que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) permeti que l'operació passi a fase 2.
Preguntat per l'OPA, el CEO de Sabadell ha indicat que, des del moment en què es va fer l'oferta de BBVA, les accions de les dues entitats han corregut una sort molt diferent: Sabadell ha pujat un 7% enfront de la caiguda del 15 % de BBVA, principalment pel seu negoci a Mèxic. "La nostra evolució és bàsicament el camí del mercat. La prima ara és nul·la. Per què estan tan lligades les dues accions? Hi ha qui diu que és perquè el consens descompta que passarà i d'altres diem que és perquè reflecteix el preu dels nostres equivalents", ha apuntat González-Bueno.
El directiu del banc també ha parlat de l'operació des del punt de vista de la competència, i ha destacat que "una de cada dues pimes" és client de Sabadell i que, si es completa l'operació, "perdrien aquest dret".
"No és el mateix passar de cinc a quatre grans bancs. Els particulars tenen de mitjana unes 1,8 relacions bancàries. Les pimes, fins a 100 milions, tenen de mitjana 3,9 o 4. El mercat està dient a crits que seria una pena que hi hagués menys competència perquè no es mesura en quota de mercat, sinó en quota de clients", ha subratllat el CEO de Sabadell, que ha destacat que associacions empresarials, CA i sindicats s'han pronunciat en contra de la fusió, ja que és "dolenta per a l'ocupació, la competència i les pimes".
En aquest sentit, González-Bueno ha posat sobre la taula l'absorció de Banc Popular per part de Banc Santander, assegurant que, dos anys i mig després, el crèdit a petites i mitjanes empreses s'havia reduït en un percentatge sensible. "Després de l'operació, el passiu era la suma dels dos, el balanç també, però el crèdit a pimes s'havia reduït un 66%", ha afirmat, i ha deixat entreveure que una fusió BBVA-Sabadell podria tenir conseqüències similars. Segons el directiu, "ni als empresaris ni a les pimes els interessa tenir a pocs bancs concentrada la seva activitat".
Finalment, el conseller delegat de Sabadell ha criticat la manca de transparència per als accionistes i ha subratllat que les informacions conegudes són “contradictòries”. "Els 750 milions d'estalvi per la fusió serien temes de tecnologia. A l'informe a la SEC (Comissió de Borsa i Valors) dels EUA ja es diu que no: 300 milions són persones, gairebé 4.000 treballadors menys d'una plantilla del voltant de 14.000 (un 30%, aproximadament)”, ha indicat González-Bueno. De la mateixa manera, l'executiu ha assenyalat que els 450 milions d'estalvis per tecnologia i administració serien "complicats" d'aconseguir, ja que Sabadell gasta en aquests conceptes uns 400 milions.
"Estem en un moment interessant de l'operació, en què no hi ha un preu i creiem que BBVA ha de ser més transparent", ha sentenciat.
BBVA: "QUE PARLIN ELS ACCIONISTES"
Per la seva banda, Peio Belausteguigoitia, Country Manager de BBVA Espanya, ha defensat que "parlin els accionistes" pel que fa a l'OPA sobre Sabadell i ha defensat la col·laboració del banc basc amb la CNMC.
"A vegades el que sembla excepcional hauria de ser el normal. Els que han de tenir la darrera opinió han de ser els propietaris. Això ho hauríem de normalitzar", ha afirmat en resposta a González-Bueno.
Belausteguigoitia ha evitat pronunciar-se àmpliament sobre aquesta qüestió, tot i que ha subratllat repetides vegades que el mercat financer espanyol "ha estat, és i serà molt competitiu". En aquest sentit, el directiu de BBVA ha indicat que les absorcions de Popular (Santander), Bankia (CaixaBank) i LiberBank (Unicaja) no han tingut l'impacte negatiu que es temia.