ep archivo   el presidente de bankia jose ignacio goirigolzarri
APIE - Archivo

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha assenyalat que les empreses "han d'escoltar la societat i respondre les demandes" per impulsar la transició econòmica del país. "En cas contrari, arribarem tard", ha afegit el banquer en la seva intervenció a les jornades UNEP FI celebrades a Madrid sobre sostenibilitat i els reptes del futur.

  • 5,45€
  • 1,00%

A la taula rodona inicial que ha obert el panell de jornades, Goirigolzarri ha centrat el seu discurs en la transició cap a una economia més verda i sostenible, i ha destacat el vessant social de CaixaBank com a model de banca diferencial.

"La legislació i la regulació són imprescindibles, però solen anar per darrere de les tendències globals. (Els criteris) ESG en són un exemple molt clar. Els bancs i les companyies d'assegurances han estat prenent iniciatives fins i tot abans que s'implantés la regulació, per avançar en tres vectors: un govern corporatiu transparent i responsable, buscant un equilibri entre els diferents grups d'interès, una implicació social més gran, que ens la demana la societat, i, finalment, una participació activa en la transició cap a una economia més sostenible des del punt de vista mediambiental", ha declarat Goirigolzarri.

Tot i així, el president de CaixaBank ha destacat alguns aspectes a millorar en aquest procés d'implementació de canvis. Per exemple, el banquer basc considera que "cal garantir un marc que sigui realment operatiu per a tots els actors, on l'agilitat i la flexibilitat per respondre als problemes d'implementació siguin claus".

De la mateixa manera, ha afegit, aquest marc “ha de ser coherent entre les diferents parts del món. A més, cal treballar molt en les dades i els informes, per apujar la nota de qualitat de les dades, i fer comparacions homogènies”. "I, alhora, hem d'abordar les qüestions de sostenibilitat social”, ha detallat.

Sobre el sector financer, Goirigolzarri ha indicat que el paper que han de tenir és el de "facilitar i impulsar la transició". Tal com detalla el president de l'entitat financera, “som una entitat neutra en emissions de carboni des del 2018, però som els principals finançadors de les empreses i per aquest motiu hem de contribuir a la transició mediambiental i ajudar a complir a cada companyia els seus objectius de descarbonització".

"En aquest sentit, CaixaBank compta amb un Pla Estratègic 2022-2024 mitjançant el qual s'ha compromès a mobilitzar 64.000 milions en finances sostenibles, sent "el primer banc d'EMEA en finançament verd", tal com ha destacat Goirigolzarri respecte al tancament del any 2022. En aquest aspecte, l'entitat financera ha posat la sostenibilitat com un dels tres principals eixos estratègics de la seva activitat”, apunten des del banc espanyol.

Al mercat retail de particulars i autònoms, l'entitat financera està oferint préstecs per finançar actuacions finalistes que ajudin a la lluita contra el canvi climàtic, com, per exemple, en mobilitat o eficiència energètica a les llars, etc.

Tal com ha informat el president, CaixaBank està “oferint activament finançar accions finalistes, com en mobilitat o eficiència energètica a les llars i hi ha tingut un gran impacte”. "Cal tenir en compte que a Espanya el 6% de les emissions totals de carboni procedeixen de les emissions directes de les llars. Per aquest motiu, durant els darrers 18 mesos hem concedit préstecs per més de 1.500 milions d'euros per finançar promocions energèticament eficients", ha apuntat.

En conseqüència, Goirigolzarri ha destacat la fortalesa del sector financer com a principal impulsor de la transició econòmica i preveu "una transició cap a l'economia verda amb grans oportunitats per a aquelles empreses que siguin àgils i s'hi adaptin".

Des de la perspectiva d'inclusió financera, Goirigolzarri ha destacat dos vectors: la inclusió geogràfica i l'accés al crèdit als col·lectius més vulnerables. El president de l'entitat financera ha detallat l'estratègia social del banc, de la qual ha afirmat que "comptem amb la xarxa més àmplia d'oficines i caixers a Espanya perquè tenim el compromís explícit de no abandonar les persones, visquin on visquin". La companyia destaca que CaixaBank és l'única entitat bancària a 483 municipis d'Espanya i que el banc disposa d'oficines mòbils que donen cobertura a més de 300.000 persones a 636 municipis.

La jornada s'ha acabat amb una proposta d'oportunitats i reptes per cadascun dels ponents. Goirigolzarri ha tancat la seva intervenció subratllant que “una transició sostenible i justa és un repte important”.

"En aquests temps de grans canvis, en què es qüestiona l'statu quo i hi ha una gran incertesa, és quan sorgeixen les grans oportunitats. Ho hem vist moltes vegades a la nostra història. Oportunitats no només per millorar els negocis, sinó sobretot per millorar la nostra societat. Oportunitats que només seran aprofitades si també som capaços de superar grans reptes, com: ser sensibles a la societat, acompanyar els nostres clients i contribuir a una cohesió social més gran", ha sentenciat.

Noticias relacionadas

contador