- La família Riberas planteja vendre el 27% del capital que es pot ampliar fins al 31%
- L'empresa alerta que la fusió PSA-Opel pot afectar els seus resultats
Gestamp no ha començat amb bon peu la seva marxa borsària, ja que ha debutat al mercat de renda variable amb caigudes del 2%, fins a 5,48 euros que han augmentat fins al 6% i que finalment han estat del 4,4% al tancament del mercat, fins a 5,35 euros.
- 2,37€
- -1,46%
El fabricant basc de components per a l'automoció ha debutat al parquet a un preu de 5,60 euros, en la part més baixa de la forquilla orientativa de preus proposada inicialment i que oscil·lava fins a 6,70 euros (encara que posteriorment ha estat reduïda fins a 5,90 euros). Els fons d'inversió van obligar la família Riberas, màxim accionista, a fixar aquest preu per comprar accions del grup.
Els Riberas han posat en venda 155,38 milions d'accions, equivalents a un 27% de la seva capital, amb el qual pretenen obtenir un import de 870 milions d'euros, que podrà ampliar fins al 31,05% si s'executa el 'green shoe' de fins al 15% de l'oferta inicial, en aquest cas l'operació podria aconseguir els 1.000 milions d'euros.
'Bolsamanía' ha publicat aquest divendres que la fusió de PSA-Opel suposarà un minvament d'ingressos per Gestamp, segons ha admès el propi grup basc al seu fullet de sortida a borsa enviat a la CNMV. La compra de la marca alemanya pel grup francès tindrà efectes negatius sobre el compte de resultats de l'empresa de la família Riberas a causa del risc al qual el nou grup faci un canvi entre els seus proveïdors de referència.
Gestamp adverteix també els inversors que han comprat les seves accions que l'endeutament de la companyia s'eleva a 2.106 milions d'euros, una mica més de la meitat dels 3.200 milions amb els quals ha començat a cotitzar en borsa. Al fullet, la companyia adverteix que l’alçament no es va a reduir i, fins i tot, augmentarà.
Els Riberas, que són també els accionistes de referència de CIE Automotive, a més de la societat Gonvarri junts amb Arcelor Mittal, han aprofitat l'últim any per encarir el preu de les seves accions a la companyia.
Precisament, la col·locació en borsa de Gestamp es produirà un 35% més cara que l'última transacció d'accions realitzada fa gairebé un any. Al febrer del 2016, en ple desastre de Arcelor Mittal en borsa, la família Riberas va aprofitar per comprar el 35% de Gestamp a la acerera anglo-holandesa.
En la necessitat dels seus socis, que van registrar pèrdues històriques el 2015 i tenien multitud de plantes parades per la guerra amb l'acer xinès, han trobat una font de plusvàlues als detallistes que han comprat les seves accions i que debuten en borsa aquest divendres. Arcelor va vendre un 35% per 875 milions d'euros, un paquet que la família propietària de Gestamp ven i cotitza dotze mesos després en 1.125 milions, un 35% més.
LES CLAUS DE GESTAMP
1. L'empresa. Corporación Gestamp se sustenta en tres potes. Gonvarri Steel Industries, centrada en el negoci de l'acer i presidida per Jon Riberas; Gestamp Renewables, focalitzada en les energies renovables; i Gestamp Automoción, presidida per Francisco Riberas (també n’és el conseller delegat) i especialitzada en la fabricació de components per a l'automòbil. Aquest últim negoci és el que ha sortit a borsa.
Gestamp Automoción va iniciar la seva marxa el 1997 i el seu procés d'expansió internacional ha estat vertiginós (el 2003 les seves vendes eren d'1.200 milions d'euros), ja que actualment ven els seus productes i la seva tecnologia als 12 majors grups d'automoció del món per equipar més de 800 models d'automòbil de 50 marques diferents. Una de les claus per a la seva expansió va ser la compra el 2004 de l'empresa sueca SSAB HardTech. "Aquesta és la peça del puzle que ens faltava", va comentar al seu moment Francisco José Riberas, el creador de l'imperi, que va morir el 2010.
Posteriorment, la compra d'altres empreses com Edscha el 2010 (que es trobava en concurs de creditors) va aportar 14 plantes de producció i dos centres de R+D a nou països. I l'adquisició el 2011 de ThyssenKrupp Metall Forming (TKMF) va aportar 17 plantes, 2 centres de R+D i uns 5.700 empleats. La plantilla ha continuat ampliant-se als diferents països als quals és present, fins a aconseguir els 36.395 empleats. En l'actualitat, compta amb 79 plantes a Europa, 13 a Amèrica del Nord, 11 a Amèrica del Sud i 21 a Àsia.
2. El compte de resultats. Gestamp va facturar 7.549 milions d'euros el 2016, un 7,3% més respecte a l'any anterior. L’EBITDA va pujar un 10,6%, fins a 841 milions d'euros, mentre l’EBIT va augmentar un 15,6%, fins a 463 milions. El benefici net va pujar un 37,1%, fins a 221 milions d'euros. La pujada de l’EBITDA ha estat clau per augmentar la valoració de l'empresa de cara a la sortida a borsa.
3. El deute. Gestamp ha augmentat el seu deute net fins a 1.633 milions d'euros al final del 2016, des d'1.493 milions al final del 2015, la qual cosa suposa una ràtio d’alçament (deute net/EBITDA) d'1,94 vegades, inferior a la ràtio d'1,96 vegades registrada el 2015, una millora que s'explica per l'increment del resultat brut d'explotació. El grup va realitzar inversions per valor de 725 milions durant el passat exercici. En l'actualitat, té en construcció 10 plantes industrials en diferents continents.