Gestamp (-6,74%) i CIE Automotive (-5,30%) han caigut amb força a la borsa espanyola juntament amb altres subministradors europeus de components per a la indústria de l'automòbil, com els grups francesos Valeo i Faurecia.
- 25,20€
- 0,80%
- 2,40€
- 0,00%
Les pèrdues també són molt destacades per als fabricants de pneumàtics, com el grup francès Michelin, la companyia alemanya Continental o la companyia escandinava Nokian Renkaat.
Tampoc no es lliuren del càstig borsari els principals fabricants d'automòbils del Vell Continent, com Renault, Stellantis, Volkswagen, BMW i Mercedes.
L'indicador 'Stoxx Europe 600 Automobiles & Parts' s'enfonsa a prop del 2% (ha arribat a caure un 5%) i acumula una caiguda superior al 24% des de començament d'any, a causa de la guerra a Ucraïna.
LA DEPENDÈNCIA DE RÚSSIA IMPACTARÀ EL SECTOR
"Rússia representa un gran percentatge del subministrament mundial de pal·ladi i d'alumini, que són productes clau utilitzats en la producció d'automòbils", expliquen des del banc nord-americà Citi. El pal·ladi és fonamental per produir bateries elèctriques destinades a cotxes elèctrics.
"Ja hi ha senyals que l'escassetat de nous components està posant a prova les cadenes de subministrament del sector automotriu, amb alguns fabricants europeus anunciant pauses als programes de producció a les properes setmanes", afegeixen aquests experts.
La seva previsió és una volatilitat addicional a curt termini en la producció d'automòbils i la inflació de costos, que potencialment afectarà de manera desproporcionada els proveïdors de components. A la pràctica, una caiguda del 4% en els volums globals produïts pot provocar una caiguda del 10-15% en el benefici operatiu dels subministradors de components i d'entre un 5% i un 10% en els fabricants de components.
Per la seva banda, els experts de Natixis veuen un "gran risc" que es produeixin problemes en el subministrament de metalls industrials que produeix Rússia, pel fet que poden ser utilitzats pel Kremlin com a 'arma econòmica' per respondre a les sancions de la UE i els EUA. Això, per si mateix, ja justifica les pujades actuals que estan registrant.
Segons Natixis, Rússia produeix el 42,8% del pal·ladi mundial, el 14,2% del platí, el 8,4% del níquel, el 6% de l'alumini i el 4% del coure. "Malgrat que Rússia només produeix el 4% del coure, prohibir les exportacions pot provocar una gran pujada dels preus a causa de les tensions sobre el subministrament".
En aquest sentit, la posició de Rússia en la producció de pal·ladi pot suposar "un gran problema per als fabricants europeus d'automòbils", tal com va passar el 2000. Aleshores, el preu es va disparar més del 200% en qüestió de mesos quan Rússia va interrompre les exportacions d'aquest metall, que actualment suposa al voltant del 0,4% del PIB rus.
Un altre material que pot utilitzar Rússia com a arma és el titani, molt utilitzat per la indústria aeroespacial i de defensa. Per exemple, VSMPO-AVISMA, localitzada a Sibèria i controlada per un aliat proper al president Putin, és un dels principals subministradors de Boeing.
"Per Rússia, la mineria té una gran importància per a l'economia del país, ja que representa al voltant del 12% del PIB. Les sancions a aquest sector podrien ser doloroses, però semblen poc probables, atès que Europa depèn en gran mesura dels metalls" bàsics russos i no només del pal·ladi i el titani", argumenten des de Natixis.
"És probable que les sancions a aquests sectors perjudiquin les indústries europees, a les quals resultarà complicat aconseguir ràpidament nous proveïdors; i també podrien afectar el PIB del continent, ja que els metalls són la base d'alguns dels productes de la cadena de més valor", afegeixen.
Així, comenten que "totes les parts perden" quan es fan servir aquests metalls com a arma econòmica, a causa de la seva interdependència. En qualsevol cas, l'actual escenari bèl·lic i de tensió geopolítica ja està sent "prou" per impulsar els preus, de manera que "ens dirigim a un període volàtil", a causa del "pes de Rússia al mercat de matèries primeres, l'exposició d'Europa a les importacions de metalls russos i la seva participació al conflicte, i un mercat de metalls bàsics molt ajustat”.
Després d'aquesta anàlisi, Natixis espera que l'unça d'or superi els 2.000 dòlars "si el conflicte s'intensifica encara més", encara que espera "una correcció ràpida un cop disminueixi la intensitat del conflicte i si no s'apliquen sancions importants relacionades amb els productes bàsics o s'utilitzen com a arma econòmica".