• Des de la seva tornada al parquet els títols de la companyia acumulen una caiguda del 35%
  • Les pèrdues del primer semestre han desfermat una caiguda del 20% durant les quatre últimes jornades

El menjar ràpid s'està convertint en pèrdues igualment ràpides per als accionistes de Telepizza en la seva decebedora tornada al parquet. Entre ells, diversos noms il·lustres, com el de l'inversor d'origen hongarès George Soros, al qual la seva aposta per Telepizza se li està ennuegant. Les seves accions cotitzen en mínims.

En concret, van tancar aquest dijous en els 4,781 euros. O el que és el mateix, un 38% per sota dels 7,75 euros amb què van tornar al mercat l'abril d'aquest any. De fet, és el preu més baix des de llavors, i hi ha arribat després de la garrotada que ha patit les quatre últimes jornades, les que han passat des que va publicar que al primer semestre va perdre 19,3 milions d'euros. La decepció del mercat ha estat tan notable que en aquestes quatre jornades els seus títols s'han desplomat un 20,2%.

Telepizza no va apurar l'interval de preus previst per al seu retorn, que oscil·lava entre els 7 i els 9,5 euros

Tant aquesta última seqüència com la debilitat que l'acompanya des d'abril -no ha tancat ni una sola sessió per sobre dels 7,75 euros als quals es va estrenar- està passant factura als accionistes institucionals que van acudir a la crida de Telepizza en la seva tornada a la borsa, després que deixés de cotitzar el 2007. Entre ells van figurar diversos noms il·lustres del món financer, encara que cap amb la fama de George Soros, l'inversor d'origen hongarès que el 1992 es va guanyar per sempre un lloc en la història financera en sortir victoriós en la seva aposta contra la lliura esterlina i el Banc d'Anglaterra.

Per a una fortuna com la seva, calculada en uns 25.000 milions de dòlars, les pèrdues que està patint a Telepizza tot just suposen una anècdota. Però s'acosten ja als cinc milions d'euros. I això que Telepizza no va esgotar l'interval de preus previst per al seu retorn, que oscil·lava entre els 7 i els 9,5 euros.

La presència de Soros en la companyia de menjar ràpid es va forjar en dos moviments. Segons els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), primer es va conèixer que amb motiu de la col·locació que es va fer entre institucionals Quantum Partners, el fons de Soros, comptava amb l'1,88% del capital de l'empresa. Dues setmanes després va donar un altre urpada, fins a arribar al 2,21%. En total, va invertir més de 16 milions d'euros.

També al maig, va tornar sobre els seus passos. Va vendre 451.000 títols i va passar a tenir l'1,77% que encara ostenta en l'actualitat. Va fer caixa per una quantitat propera als 3 milions d'euros.

Atès el preu actual de les accions, aquest 1,77% amb prou feines té un valor de mercat de 8,5 milions d'euros. Per tant, i tenint en compte les tres operacions de les quals hi ha constància a la CNMV, les seves minusvàlues latents freguen els 5 milions d'euros.

MÉS NOMS IL·LUSTRES

Tot i que el de Soros impressiona, en l'accionariat de Telepizza hi ha més noms il·lustres de les finances mundials. I tots ells estan patint aquest marcat descens de la cotització.

Sempre segons dades de la CNMV, és el cas de Citadel, que consta amb una participació del 4,6%; de Fidelity, amb un 4%; de Citigroup, amb un 3,9%.

El major accionista de la companyia segueix sent Foodco, la societat a través de la qual el fons de capital risc Permira i la família Ballvé controlaven el 51% de la companyia abans de la sortida a borsa. La seva participació es limita ara a l'11,2%. La de KKR, l'altre fons de capital risc que figurava com a gran accionista de la cadena de pizzes amb un 36% del capital, roman amb un 6,7%, segons la CNMV.

NÚMEROS VERMELLS

L'última onada de vendes s'ha precipitat pels decebedors resultats semestrals. Tot i que el 2015 ja va perdre 1,1 milions d'euros i malgrat reconèixer en el fullet d'emissió que probablement aquest any tornarà a patir números vermells, el mercat no esperava unes pèrdues de 19,3 milions els primers sis mesos de 2016 i tampoc li ha agradat l'evolució de les vendes, pitjors del que es preveia per les campanyes de descompte realitzades pels seus competidors i l'estancament de les vendes en els seus locals. De fet, i a l'escalfor d'aquests resultats, UBS va rebaixar el preu objectiu sobre la companyia de 9,1 a 8,2 euros, encara que va reiterar la seva recomanació de compra.

Per ara, la companyia, que va tornar amb una capitalització de 780 milions d'euros, ha vist com el mercat ja li ha fet un mos de gairebé 300 milions, ja que el seu valor es limita ara a 481,5 milions. Una porció és la que correspon a les pèrdues de Soros.

contador