ep archivo   el ceo bbva onur gen durante un encuentro sobre el sector bancario europeo organizado
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

El conseller delegat de BBVA, Onur Genç, ha intentat aquest dimecres tranquil·litzar el mercat davant dels dubtes que han sorgit sobre la banca arran de la victòria electoral de Claudia Sheinbaum a Mèxic. Tal com ha dit, a l'entitat són "molt optimistes respecte a Mèxic" i de fet esperen que aquest mercat segueixi creixent i "aportant resultats excel·lents".

  • 9,49€
  • 1,45%

Així ho ha apuntat en una conferència amb inversors organitzada per Goldman Sachs a Madrid, en què ha afirmat que a Mèxic la dinàmica macroeconòmica és molt favorable per a la banca. De fet, el CEO ha recordat que BBVA Mèxic “és el millor banc del país” i opera en un mercat “molt dinàmic, amb baixos nivells de penetració bancària”.

Gràcies a això, ha apuntat Genç, el crèdit concedit per BBVA ha crescut a taxes de doble dígit. Tal com ha assenyalat, el grup ha desenvolupat a Mèxic un model de negoci molt admirat que "no és fàcil ni ràpid de replicar", gràcies a una dècada de transformació, fortes inversions i una cultura innovació i servei al client, cosa que el col·loca en una bona posició per competir amb nous actors com els neobancs.

"Som l'empresa de tecnologies financeres més gran de Mèxic", ha defensat el conseller delegat, que estima que BBVA Mèxic "seguirà creixent i aportant resultats excel·lents, recolzat pel seu lideratge indiscutible i fortaleses estructurals".

Així mateix, en referència a l'OPA hostil que el banc ha llançat sobre el seu rival Sabadell, encara que sense referir-s'hi directament, Genç ha assenyalat que a BBVA "prenem totes les decisions de negoci guiats per la creació de valor". De fet, segons el CEO, l'aposta per la creació de valor es reflecteix en les mètriques que segueix el banc per mesurar-ne l'exercici, com són el retorn sobre el capital regulatori o el creixement del valor tangible per acció més dividends.

El directiu turc s'ha referit en primer lloc a la tornada sobre el capital regulatori, un indicador que relaciona la rendibilitat de cada línia de negoci amb el capital que consumeix. Aquest marc de decisió s'incorpora a les polítiques de fixació de preus, cosa que garanteix un retorn adequat sobre el capital regulatori en totes les decisions de negoci, ha remarcat.

D'altra banda, ha recordat que BBVA ha mostrat un "millor exercici en termes de creixement de valor tangible per acció més dividends que els bancs comparables europeus". Tal com ha dit, aquesta creació de valor s'ha traslladat als accionistes a través d'un increment consistent del dividend en efectiu (+28% el 2023) i la distribució de 13.200 milions d'euros entre els accionistes des del 2021, mitjançant el pagament de dividend en efectiu i les recompres successives d'accions.

"Tot això ho està reconeixent el mercat i s'ha traduït en una rendibilitat total per als accionistes del 202% des del començament del 2019 fins al començament del maig del 2024", destaca l'entitat en una nota.

Genç ha aprofitat, així mateix, per remarcar que BBVA té un ROT superior a la mitjana del sector en les geografies en què és present, gràcies a "franquícies líders a cada país i prou escala per poder compensar els costos derivats de la inversió en tecnologia", que suposa el 26% dels costos fixos del grup.

Així mateix, ha subratllat que l'estratègia de BBVA, basada en la digitalització i la sostenibilitat, serà decisiva per diferenciar el banc davant dels seus competidors. "La posició de BBVA és única", gràcies a la combinació de creixement i rendibilitat, segons el conseller delegat.

ESPANYA I TURQUIA

Per això, a més de Mèxic, el CEO s'ha referit també al paper de l'entitat tant a Espanya com a Turquia. Sobre la primera, BBVA confia en un exercici positiu de l'economia, millor que la mitjana de la resta de països de l'eurozona. Així mateix, Genç ha afirmat que un escenari en què els tipus podrien situar-se al voltant del 2,5% és un "bon escenari per a la banca".

I és que malgrat l'estrenyiment del marge d'interessos que implica, opina que es veurà compensat per un comportament millor del crèdit. Així mateix, millorarà el cost de risc. En aquest sentit, Genç ha destacat que el grup té a Espanya una "franquícia líder en termes de rendibilitat i eficiència" en un mercat que és altament competitiu, tot i que creu que BBVA Espanya "seguirà oferint bons nivells de rendibilitat" als propers anys.

Sobre Turquia, ha destacat que s'estan donant senyals de millora de l'entorn econòmic. Des del seu punt de vista, el nou equip econòmic, designat després de les eleccions presidencials del maig de l'any passat, ha demostrat un "clar compromís per combatre els desequilibris de l'economia i establir les bases d'un model de creixement econòmic més sa i sostenible". En aquest context, el directiu ha dit que Garanti BBVA és una gran franquícia, de fet “el millor banc del país i una gran opció de creació de valor per al grup”.

Noticias relacionadas

contador