- -0,03€
- -0,30%
Onur Genç, conseller delegat de BBVA, ha reconegut que el cas Villarejo, en què el banc està imputat des de dilluns passat, impacta sobre la seva reputació, però no sobre el seu negoci, i afirma que ni els analistes ni els inversors ni els clients estan preocupats per això. "Evidentment té un impacte reputacional", ha indicat durant la presentació dels resultats semestrals a la premsa, tot i que ha afegit després que la reputació "cal gestionar-la a llarg termini" i al banc estan "centrats" en el negoci.
El directiu ha destacat que durant la presentació a analistes, realitzada aquest matí, cap pregunta ha estat relacionada amb el cas Villarejo. "Mantenim un diàleg continu amb els analistes i no expressen cap preocupació significativa sobre el cas Cenyt", ha explicat Genç, que ha afegit que passa el mateix amb els seus clients. "En el nostre diàleg amb aquestes parts no veiem una preocupació especial ni un impacte negatiu, perquè estem col·laborant amb la Justícia i esperant que s'aclareixin els fets", ha afegit.
A més, Genç ha subratllat que el cas no ha tingut, de moment, un "impacte directe" sobre el negoci, encara que sí ho té a nivell de reputació. "No ens agrada aparèixer als mitjans per alguna cosa així i clar que va a impactar en els empleats i clients, però no hem identificat un impacte directe en el negoci", ha destacat.
El número dos de BBVA ha rebutjat fer comentaris sobre la destitució d'Antonio Béjar com a president de Districte Castellana Nord (BCN) divendres passat i sobre la sortida d'Eduardo Arbizu, que estava al càrrec de l'àrea de Compliance del grup durant anys i va ser fins ahir el responsable de Control Intern, sobre la qual el banc no ha donat explicacions.
Tot i això, ha indicat que totes les mesures que està prenent BBVA en relació amb el cas Villarejo es fan "d'acord amb fets contrastats". En aquest sentit, ha recordeu que el banc va posar en marxa una investigació interna i va encarregar una auditoria forensica a Uría Menéndez, Garrigues i PwC. "També hem reforçat clarament els nostres processos interns i seguirem fent-ho", ha indicat sobre això.
Tampoc ha volgut pronunciar-se Genç sobre si l'entitat recorrerà la seva imputació o sobre quines mesures prendria el banc en relació amb una hipotètica imputació dels membres del seu consell d'administració. La majoria dels directius que hi estan asseguts, onze del total de quinze, eren consellers durant el temps que BBVA va tenir contractat Grup Cenyt, l'empresa de José Manuel Villarejo, cosa que va passar entre 2004 i 2017, encara que de moment ni la Fiscalia ni el jutge consideren que estiguin implicats en les contractacions. "Estem fent el possible per contribuir al fet que s'aclareixin els fets i no farem res que pugui interferir amb investigació judicial", ha manifestat en diverses ocasions Genç.
El número dos de BBVA ha explicat que el cas encara es troba "en una fase molt preliminar", raó per la qual en el banc no s'ha plantejat si cal fer provisions per afrontar qualsevol escenari judicial. "De moment no veiem la necessitat de dur a terme cap provisió", ha dit. Com a persona jurídica, si BBVA és declarada culpable s'enfronta a condemnes que van des d'una simple multa fins a la dissolució.
EL BCE, PENDENT DEL TEMA
Pel que fa a l'opinió que el Banc Central Europeu (BCE) pugui tenir sobre aquesta qüestió, Genç s'ha limitat a explicar que el banc manté un "diàleg constant amb el supervisor". "Són conscients i entenen que el procés encara està en una fase molt preliminar. El coneixen i ho estan seguint també", ha afegit.
De fet, el vicepresident del supervisor bancari, Luis de Guindos, s'ha manifestat en diverses ocasions en relació amb aquest tema. "En aquestes coses el temps és clau" i "La reputació és el principal actiu d'una entitat de crèdit" són alguns dels missatges que ha enviat públicament a l'entitat.