• El Govern colombià exigeix més inversions i garantir el subministrament a 2,5 milions d'usuaris
  • Colòmbia és un mercat considerat estratègic per Gas Natural
  • Renta 4 espera un resultat favorable de les negociacions entre ambdues parts
Gas Natural Fenosa Portada

Gas Natural Fenosa (GNF) puja lleugerament a la borsa aquest dimecres, malgrat la intervenció de la seva filial colombiana Electricaribe realitzada pel Govern de Juan Manuel Santos. El fons del conflicte es deu al fet que Gas Natural exigeix una solució als impagaments per valor de 1.259 milions d'euros que sofreix l'empresa, mentre l'Executiu colombià exigeix més inversions i garantir el subministrament a 2,5 milions d'usuaris.

  • 23,46€
  • 1,03%

Gas Natural controla el 85% del capital de Electricaribe, que va ser comprada per Unión Fenosa en 2000. L'empresa espanyola ja ha provisionat el 83% dels 1.259 milions que acumula en impagaments i porta diversos mesos negociant amb les autoritats per arribar a un acord, però finalment ha vist com la seva filial ha estat intervinguda.

El valor en llibres de Electricaribe és de 580 milions d'euros i els fons propis de Gas Natural són de 14.500 milions

Tant el Govern colombià com l'empresa han declarat públicament la seva intenció de seguir negociant. L'objectiu prioritari de l'Executiu és garantir el servei, mentre Gas Natural exigeix establir un marc regulatori al país que li doti de la seguretat jurídica necessària per no sofrir més impagaments.

UBS, signatura que reitera el seu consell de compra sobre el valor, amb preu objectiu 20 euros per títol, explica que la notícia no ha estat del tot inesperada i que una completa provisió d'aquest negoci suposaria per al grup un 3% de la seva capitalització. Aquests experts contemplen tres escenaris. En el primer, hi ha acord amb el Govern, Gas Natural injecta diners a l'empresa i s'adopten canvis regulatoris per solucionar o mitigar el tema dels impagaments. En el segon, Gas Natural surt del negoci amb una pèrdua potencial. I en el tercer, es veu obligat a provisionar el valor total de Electricaribe.

Des de Bankinter, destaquen que "no existeixen terminis concrets sobre la durada de la intervenció" i afirmen que la mala situació de Electricaribe s'estava agreujant, per la qual cosa aquesta mesura posarà fi "a una contínua sortida de fons".

No obstant això, com a factor negatiu esmenten que la intervenció és un "sot en l'activitat a Colòmbia", un mercat que al seu torn és "considerat estratègic per la companyia". Finalment, assenyalen que el valor en llibres d'Electricaribe és de 580 milions d'euros, "per la qual cosa una hipotètica expropiació podria tenir un impacte negatiu en els fons propis de Gas Natural", valorats en 14.500 milions d'euros a final del tercer trimestre.

Des de Renta 4, assenyalen que "el Govern colombià passarà a gestionar Electricaribe durant els propers dos mesos per facilitar la gestió". Durant aquest període, ambdues parts seguiran negociant i, si finalment no s'aconsegueix un acord, començarà un procés d'arbitratge per desbloquejar la situació.

Aquests experts afegeixen que Gas Natural seguirà controlant la propietat d'Electricaribe, que suposa un 5% de l'EBITDA (benefici operatiu) de l'empresa. A més, GNF va assenyalar aquest dimarts que la intervenció no afectarà al seu resultat net ni al seu cash flow (flux de caixa), per la qual cosa no afectarà "a la seva actual política de dividends". Des de Renta 4, esperen que "les negociacions acabin amb un resultat favorable" i consideren que la intervenció no afectarà a la cotització en borsa del grup.

contador