ep el presidente de iberdrola ignacio sanchez galan interviene en la inauguracion de la nueva planta
David Zorrakino - Europa Press

Ignacio Sánchez Galán, president d'Iberdrola, ha criticat l''excepció ibèrica' aprovada per la Comissió Europea aquest dimarts per donar la possibilitat a Espanya i Portugal de topar el preu del gas al 'pool' del mercat elèctric, ja que considera que és contrària al mercat únic europeu i que hi ha una necessitat d'accions coordinades a tot el continent.

  • 13,67€
  • 0,22%

"Hi ha la necessitat d'accions coordinades a tot Europa per a un sistema energètic més competitiu, autosuficient i menys vulnerable", ha sentenciat.

Galán no creu que Espanya i Portugal siguin unes illes energètiques que no tinguin la interconnexió per la qual els governs justifiquen aquesta mesura. De fet, ha estat insistint en aquesta postura des de fa setmanes, erigint-se com un dels representants del sector més crítics amb aquesta reforma. Ja al fòrum Wake up! Spain, organitzat per El Español, va al·ludir que el problema amb el preu del gas és una cosa que afecta tot Europa per igual.

“Els preus alts del gas són un problema que afecta tot Europa per igual i les solucions han de ser comunes i no que cada país prengui mesures de manera aïllada”, va afirmar aleshores.

De fet, aquest dimecres ha tornat a incidir que no s'oposa a abaratir el preu de la llum, encara que sí que creu que les mesures han d'afectar tot el continent per igual, ja que aquesta excepció va contra el mercat únic, segons la seva opinió.

"L'estabilitat reguladora, la previsibilitat i el respecte a la llei serà més important que mai per dur a terme inversions en la transició energètica que ens permetin una dependència menor de l'exterior i la descarbonització", ha indicat en el seu discurs. Ha assenyalat que si aquestes accions s'haguessin fet abans, “seríem menys vulnerables a les crisis externes.

El benefici net d'Iberdrola ha crescut fins als 1.058 milions d'euros al primer trimestre del 2022, xifra que suposa un increment del 3% respecte al mateix període del 2021.

La companyia ha explicat que el creixement en els negocis internacionals -un 33% Avangrid i un 20% Neoenergia- compensa el resultat advers d'Iberdrola España, que registra una caiguda del 29% en el benefici net, fins als 337 milions d'euros, a causa dels alts preus de l'energia que la companyia no ha traspassat als clients, als quals ha venut l'energia a preus fixos acordats prèviament. Iberdrola ha assenyalat que Espanya ja suposa menys d'un terç del benefici total del grup i ha precisat que el 80% de l'energia venuda als clients de mercat lliure és a preus que se situen entre la meitat i un terç inferior als preus de la tarifa regulada.

Noticias relacionadas

contador