ep imagen de turistas en la comunitat valenciana
GENERALITAT VALENCIANA

Funcas preveu "incertesa" al sector turístic espanyol com a conseqüència de canvis en els patrons de comportament de les persones que visiten el nostre país.

"Hi ha indicis d'ajustos de despesa turística per persona i de canvis en el patró temporal de consum que, units a les perspectives macroeconòmiques poc favorables a Europa –i, en particular, a Alemanya i el Regne Unit–, introdueixen incertesa al sector", explica l'organització en una nota amb motiu del Dia Mundial del Turisme.

El 2019, un any abans de la pandèmia, l'aportació del turisme al PIB a Espanya es xifrava al 12,6% i l'ocupació turística s'acostava a 2,7 milions de persones. El 2021 encara en representava al voltant del 8% (el 2020 va caure fins al 5,8%), però el 2022 ja va superar el 12%, segons l'estimació d'Exceltur.

Des del 2022, segons detalla Funcas, el turisme s'ha tornat a convertir en motor fonamental del creixement econòmic. La mitjana de turistes estrangers, que entre el gener i el juliol del 2021 va suposar un 20% de la corresponent al 2019, el 2022 ja es va situar en el 82% d'aquesta xifra de referència, i el 2023 va arribar al 99%.

Tot i això, el sector encara no es troba al nivell en què es va quedar a principis de 2020. Per això, des de l'organització indiquen que, per aconseguir-ho, haurà d'"adaptar la seva oferta de serveis a previsibles canvis normatius –segurament amb un elevat cost– com a conseqüència de les polítiques emmarcades al Pacte Verd i la transició ecològica que impulsen la Comissió Europea i el govern espanyol”.

En aquesta direcció apunten declaracions recents d'empresaris del sector, que veuen amb alguna inquietud el futur proper per les perspectives de desacceleració de l'economia europea, la competitivitat creixent del mercat turístic internacional i possibles canvis en els comportaments dels turistes que afectarien la demanda serveis que ofereix el sector.

Un dels canvis està relacionat amb els països emissors.

"Entre gener i juliol del 2019 i durant els mateixos mesos del 2023, va baixar el nombre de turistes procedents del Regne Unit, Alemanya i els països nòrdics, que són els que, de mitjana, gasten més per persona. A més, la demanda de serveis turístics de ciutadans del Regne Unit i Alemanya presenta menor estacionalitat (és a dir, els turistes dels dos països visiten Espanya fora de temporada estival en major mesura que els d'altres països i regions), cosa que resulta particularment favorable per a les empreses perquè distribueix la demanda dels seus serveis al llarg de tot l'any”, subratllen des de Funcas.

Un altre canvi que mereix atenció és el relatiu a la durada de les estades dels turistes internacionals. Les estades de dues setmanes es redueixen a favor de les estades més breus, de 4 a 7 dies.

"Si es consolida aquesta tendència a l'escurçament de les estades, podria contrarestar l'efecte positiu de la recuperació en el nombre de viatges sobre els ingressos totals del sector, ja que les estades més curtes suposen, en general, despeses més moderades", alerten.

Pel que fa al turisme nacional, les dades evidencien que tant l'impacte del 2020 com la recuperació posterior han seguit una pauta diferent de la del turisme internacional.

"Durant l'any 2020, els viatges turístics interiors dels residents a Espanya van disminuir, però molt menys que els internacionals, ja que els turistes nacionals no es van veure afectats per les restriccions de mobilitat entre països. No obstant, fins al tercer trimestre del 2021, el nombre de viatges de turisme nacional no va igualar les xifres del 2019", asseveren a l'organització.

Les dades també indiquen comportaments que afecten l'estacionalitat.

"Si bé el nombre de viatges nacionals durant l'estiu s'ha recuperat, no passa el mateix amb els viatges fora de l'època estival, que segueixen per sota dels registrats el 2019 i anys anteriors, cosa que aguditza l'estacionalitat del sector", manifesten des de Funcas.

Pel que fa a la durada mitjana dels viatges turístics interiors dels residents a Espanya, a l'organització detecten un lleu augment de l'estada mitjana (entre el 3% i el 6%, segons el mes) des del tercer trimestre del 2021 respecte a la durada mitjana durant el mateix període del 2019.

contador