- González s'ha mostrat satisfet de no haver-ho fet
- Segons el president, les fusions i compres físiques "requereixen molt esforç"
Francisco González, president de BBVA, ha assegurat que no estan interessats en compres físiques ni fusions, ja que "requereixen molt esforç". A més, ha reconegut que al desembre de 2016, març i juny de 2017 van tenir oportunitat de comprar Banc Popular. "I no ho vam fer", recorda.
- 9,33€
- 0,30%
González ha assenyalat que en BBVA coneixen "molt bé" l'operació de compra de Popular. Durant la presentació dels resultats de 2017, el president ha assegurat que està satisfet de no haver-ho fet. A més, preguntat constantment per la seva successió dins del banc, González ha assegurat que "veient el de Popular: l’important és fer bé una successió", al fil que "no hi haurà sorpreses" quan deixi el càrrec el 2019 quan compleixi els 75 anys (edat de jubilació en BBVA per alts càrrecs).
Segons ha dit, la hipotètica creació de valor de Popular per a BBVA no era suficient per a l'entitat que presideix, raó per la qual va decidir no comprar el banc. "Estem absolutament encantats de no haver comparat Popular perquè tindríem un problema", ha apuntat González en referència al fet que l'equip hauria d'estar centrat ara mateix en "arreglar" la situació de Popular.
González ha reiterat que la seva edat de jubilació serà als 75 anys, que complirà el 2019, i ha apuntat que l'entitat té "un equip fabulós", de manera que no hi haurà "sorpreses" després de la seva marxa. El primer executiu de l'entitat ha apuntat que el dia quan abandoni BBVA serà "trist", però marxarà amb "molt d'orgull" per allò que deixarà darrere. "Tenim un equip fabulós i no hi haurà sorpreses", ha afegit, sense revelar qui serà el seu successor a la presidència.
"Estem absolutament encantats de no haver comparat Popular perquè tindríem un problema"
Preguntat concretament sobre si el seu successor serà el conseller delegat del banc, Carlos Torres, González ha apuntat que "és clar" que la successió anirà per aquí. "Està molt clar per on anem. Qualsevol cosa que no vagi per aquí seria una gran sorpresa, fins i tot per a mi", ha afegit.
En tot cas, ha assenyalat que, quan abandoni l'entitat, ho farà "al 100%", sense quedar-se al banc amb cap càrrec oficial ni honorífic, si bé ha assenyalat que, en el cas que se li proposés ser president de honor, li agradaria, però és una decisió del consell d'administració.
Quant al seu llegat al banc, González ha apuntat que "el banc ha acreditat que és sòlid, seriós i que no es deixa acoquinar pel poder polític". "Aquest banc és molt transparent i al tema tecnològic tindrà un posicionament espectacular al món global. Veurem què passa en quinze anys, però aquí hi ha gent molt preparada amb molta experiència per donar la batalla", ha afegit.
LES FUSIONS "REQUEREIXEN" MOLTS RECURSOS
Pel que fa a una hipotètica compra de Bankia per part de BBVA, González ha assenyalat que a ell "ningú li ha cridat" i ha apuntat que una adquisició així consumiria molts recursos a l'entitat i el cost d'oportunitat seria important.
D'altra banda, "cal abandonar aquest discurs i ser realistes, dir que anem a privatitzar Bankia quan convingui al país, però no intentar recuperar cosa que no serà recuperable, és impossible passi el que passi", ha assenyalat González, segons el qual es tracta d'"un tema molt polític i molt complicat". "Parlar d'horitzons temporals de 2020 o 2021 és impossible", ha indicat.
"L'IMPORTANT ÉS EL SISTEMA PRODUCTIU"
González també ha assenyalat que Espanya està creant ocupació de forma voluminosa, però ha lamentat que sigui temporal i no de qualitat. Per això, ha apuntat que a Espanya "només parlem de Catalunya, quan l'important és parlar de com canviem el sistema productiu" per crear llocs de treball de més qualitat.
González ha assegurat durant la presentació de resultats de l'entitat de 2017 que l'important no és crear molta feina, sinó que sigui de qualitat. Per això, aposta per un bon programa d'educació i de formació per poder millorar l'ocupació i l'accés a ell. "L'ocupació que s'està creant no està anant a sectors productius, per això cal utilitzar la tecnologia com el 'big data' o la intel·ligència artificial per formar la gent", ha assenyalat.
També considera que cal "entrenar" la gent que s'ha format en habilitats en què no s'està generant ocupació, per poder obtenir formació en activitats digitals que sí que estan creant aquest treball de qualitat. A més, Francisco González ha demanat al sistema públic que aposti per la digitalització, ja que considera necessari una "nova arquitectura jurídica" per poder avançar. "Cal començar a pensar en una nova arquitectura jurídica que doni una resposta intel·ligent als reptes que se'ns estan plantejant", ha apuntat González, segons el qual aquest nou marc ha d'equilibrar els interessos dels consumidors i els riscos sistèmics, alhora que ha d'evitar "ofegar la innovació".
PREOCUPACIÓ PER AMAZON, FACEBOOK I TENCENT
Davant d'això, el president de l'entitat ha assegurat que no li fa por la competència que vingui de Banc Santander o de JP Morgan, sinó que el preocupa "Tencent, Alibaba, Facebook i Amazon" que són els que estan al capdavant de aquesta transformació digital i tecnològica.
"Aquí serà el tema important, aquí es definirà la nova lliga de competidors ", ha assenyalat González. Segons la seva opinió, l'estratègia digital, en general, actualment està clara, quan anys enrere "es discutia". "Tot el món parla de transformació digital i, lògicament, també Santander", ha apuntat González preguntat pels avenços en digitalització de l'entitat presidida per Ana Botín.
Segons Francisco González, cal transformar els bancs actuals en altres "sobre la marxa", cosa que "requereix molt de temps"
Segons Francisco González, cal transformar els bancs actuals en altres "sobre la marxa", cosa que "requereix molt de temps". "Nosaltres en el temps vam tenir una estratègia bastant sòlida. Ens va faltar execució, sens dubte", ha reconegut González, segons el qual no hi haurà "espai per a tothom". "La regulació marcarà la diferència", ha afegit.
A més, ha assegurat que "és hora que el sector públic entengui molt bé" el tema de la digitalització i el fet que "és evident que el món actual no sostenible i amb el temps aniran desapareixent molts bancs".
IMPOST A LA BANCA "DISTORSIONANT"
D'altra banda, el president ha estat preguntat per la proposta del líder del PSOE, Pedro Sánchez, sobre un impost a la banca perquè torni les ajudes realitzades. Francisco González ha assegurat que seria "distorsionant" per a l'economia en el sentit que es carregaria un tribut contra un sector i no contra la resta i al final es traslladaria als clients.
"Sóc molt gran per escoltar aquestes coses. Les he sentit moltes vegades a la vida en països més com Bolívia que a Europa", ha assenyalat. En tot cas, González ha apuntat que, ja que es parla que la banca va rebre ajudes, hauria d'especificar quines entitats les van rebre. "Són les caixes les que han obtingut ajudes", ha sentenciat el president de BBVA.
"ESPANYA NECESSITA MÉS PRESÈNCIA A EUROPA"
En un altre ordre de coses, el president ha afirmat que "qualsevol espanyol" que ocupi el càrrec de vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) és "bo", i ha apuntat que no entén que Espanya no compti amb més representació internacional.
"Qualsevol espanyol que ocupi aquest lloc és bo per a nosaltres", ha apuntat González preguntat sobre si li agradaria que el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, s'incorporés al BCE. "No s'entén que Espanya no tingui més representació (internacional). Aquesta vegada cal fer-ho bé", ha assenyalat durant la presentació de resultats de l'entitat.