- -0,40€
- -0,85%
El Govern francès ha sol·licitat al grup Renault que convoqui la junta directiva el proper 20 de gener perquè la companyia substitueixi definitivament Carlos Ghosn al capdavant del consorci automobilístic, després de ser acusat al Japó d'un suposat cas d'evasió fiscal i de males pràctiques.
Fins a la data, l'Executiu gal ha donat suport a la decisió de Renault de mantenir Ghosn en el càrrec fins que el directiu sigui jutjat al Japó per agreujant de violació de confiança de Nissan i per comunicar uns ingressos menors dels que realment va percebre al capdavant del fabricant d'automòbils nipó.
Després de dos mesos de la detenció de Ghosn (el passat 19 de novembre), França, que posseeix un 15% del capital de la multinacional i dos seients a la junta directiva, pretén accelerar el procés de canvi a la cúpula del fabricant francès, segons fonts citades per Reuters.
França posseeix un 15% del capital de la multinacional Renault i dos seients a la junta directiva
De la seva banda, el grup Renault va nomenar Thierry Bolloré com a conseller delegat interí i no va trobar cap irregularitat en una auditoria preliminar de Ghosn, i assegura que la compensació del directiu com a president i director general de la companyia francesa i les condicions sota les quals es aprovar es troben en conformitat amb la llei aplicable i sota el codi de govern corporatiu de les societats cotitzades AFEP-MEDEF.
Així mateix, afirma que no ha detectat cap tipus de frau en el sistema de remuneració dels seus consellers durant els anys 2017 i 2018. No obstant això, l'empresa continuarà revisant les remuneracions dels anys precedents, segons s'havia sol·licitat de manera inicial. A més, els anys analitzats pels executius del consorci automobilístic francès no abasten els anys en què Ghosn hauria comès presumptament el frau.
JEAN-DOMINIQUE SENARD (MICHELIN), POSSIBLE CANDIDAT
Segons dues fonts pròximes al cas citades per Reuters, Jean-Dominique Senard, que aviat abandonarà el càrrec de conseller delegat del fabricant de pneumàtics Michelin, reemplaçarà Ghosn com a president de Renault, encara que l'Estat francès i els seus assessors també estan considerant la continuïtat de Bolloré. Altres noms que es troben dins de la tern de candidats a liderar Renault són Didier Leroy (Toyota) i Philippe Guillemot (Elior), segons fonts properes a les discussions.
Ghosn, al qual el Tribunal de Districte de Tòquio ha negat la llibertat sota fiança, ha estat acusat formalment d'un agreujant de violació de confiança per transferir temporalment pèrdues d'inversions personals a Nissan el 2008, així com per subestimar la seva retribució per tres anys fins al 2018. El directiu està acusat de comunicar als supervisors nipons uns ingressos menors dels que realment va percebre. En concret, està acusat de publicar una compensació econòmica per la seva responsabilitat al capdavant de Nissan de menys de la meitat dels 88 milions de dòlars (77 milions d'euros) que va rebre durant cinc anys des de 2010.
A més, la Fiscalia nipona també acusa Ghosn, Nissan i l'exdirector representant del fabricant Greg Kelly de no haver declarat part de les compensacions rebudes pel màxim responsable de l'empresa entre març de 2015 i març de 2018. Ghosn s'ha declarat innocent davant la Justícia japonesa durant la seva primera aparició pública des que va ser arrestat el passat fa ja gairebé dos mesos i va assegurar que va ser acusat injustament. "He estat acusat injustament i detingut injustament per acusacions sense fonament", va dir.
De la seva banda, Nissan planeja presentar una nova demanda civil contra el seu expresident per reclamar-li els danys resultants del suposat ús indegut de fons de la companyia. "La investigació (sobre la presumpta mala conducta financera de Ghosn) continua expandint-se, per la qual cosa presentarem una demanda després que s'hagi resolt el problema", ha assenyalat una font familiaritzada amb el tema, que va parlar sota condició d'anonimat.