Fort càstig borsari per a BBVA per la seva exposició a l'economia turca, que es troba a punt d'entrar en un període d'hiperinflació que no agrada gens al mercat, sobretot després d'haver-se reforçat al mercat otomà després d'assolir el 86% del capital a la seva filial Garanti. Les accions del banc biscaí han caigut un 9,13% aquest divendres.
- 8,91€
- -2,30%
Bona prova que aquesta exposició és considerada negativa pels analistes la trobem a JP Morgan, que ha retallat la seva valoració fins als 5,80 euros des dels 6 euros per acció i ha reiterat el seu consell de neutral.
A parer seu, "s'acosta l'ajust comptable per hiperinflació (a Turquia) i s'esvaeix l'excés de capital", després que l'entitat hagi completat bona part del programa de recompra d'accions.
El conseller delegat de BBVA, Onur Genç, ja va assenyalar a finals d'abril que l'entitat contemplava aplicar una comptabilitat hiperinflacionària a Turquia, una situació que ja es dona en dues economies més on l'entitat és present: Argentina i Veneçuela.
Credit Suisse ha comentat que l'augment de la participació en Garanti "augmentarà materialment la dependència de BBVA dels ingressos de la seva filial turca". En aquest sentit, han destacat la pujada dels preus a Turquia "podria portar a la introducció d'una comptabilitat hiperinflacionària tan aviat com al segon trimestre del 2022".
Turquia aporta el 16% del benefici net de BBVA a l'exercici 2022. "Els nostres economistes han revisat fortament les previsions d'inflació per al país a causa de l'augment dels preus de les matèries primeres, les implicacions adverses per als ingressos de divises relacionats amb el turisme procedent de Rússia i Ucraïna, i la depreciació de la lira", han avisat des de Credit Suisse.
Aquest deteriorament de l'escenari macro impulsa un cost elevat dels fons propis del 30% per a la part turca del banc, han afegit aquests experts. "Una dependència més gran dels beneficis de la filial es tradueix en un elevat cost de fons propis del 15% per al grup", han calculat.