• Les accions d'ACS han tancat amb pujades del 0,9%, fins a 32,18 euros
  • El 5,3% d'ACS està valorat en uns 567 milions d'euros a preus de mercat
portada sabina fluxa
Archivo Bolsamanía

La família Fluxá surt d'ACS. Jefferies International ha comunicat aquest matí que la venda del 5,61% en mans de Ibersotar Hotels i Apartaments, que es va anunciar dilluns a la tarda, s'ha tancat a 31,42 euros, la qual cosa suposa un descompte del 2,4% respecte al tancament d'ahir d'ACS. Aquesta venda s'ha dut a terme un mes abans de la Junta General d'Accionistes i del dia del superbonus de la cúpula de Florentino Pérez.

ACS

  • 47,38€
  • -0,17%

La participació dels Fluxá està valorada en uns 567 milions d'euros a preus de mercat, ja que ACS va pujar aquest dimarts un 0,91%, fins a 32,18 euros. En total, els Fluxá han posat a la venda, mitjançant un procés de col·locació accelerada entre inversors institucionals, un paquet de 17,64 milions d'accions. L'anunci de venda de l'accionista d'ACS entela i contraprograma el realitzat per l'empresa, que rescata un contracte a Austràlia de la seva filial minera Cimic.

BONUS A L'HORITZÓ

La sortida dels Fluxá del capital d'ACS es produeix abans de l'1 de maig, data en la qual 62 alts directius del grup poden cobrar un bonus de 210 milions d'euros si l'acció tanca per sobre dels 33,899 euros. Cinc dirigents d'ACS es quedarien amb el 40% del 'superbonus'. El president d'ACS, Florentino Pérez Rodríguez, el conseller delegat, Marcelino Fernández Verdes, i el director general de Cobra, Eugenio Llorente Gómez, s'embutxacarien uns 18,3 milions d'euros cadascun, mentre que dos directors generals com ara Ángel García Altozano i José Luis del Valle Pérez es portaran 14,1 milions per cap.

La sortida dels Fluxá del capital d'ACS es produeix abans de l'1 de maig, data en la qual 62 alts directius del grup poden cobrar un bonus de 210 milions d'euros si l'acció tanca per sobre dels 33,899 euros. La constructora acumula una revaloració del 7,2% el 2017, fins a 32 euros.

Per sota dels cinc capons d'ACS, hi ha un grup de deu directius de l'empresa que tenen assignada una remuneració en accions de 3,1 milions d'euros. Altres 27 directius rebran 2,3 milions i un últim graó de 20 empleats tindran 1,5 milions si la cotització d'ACS arriba al nivell fixat al contracte. En total, 210 milions d'euros equivalents a 6,2 milions de títols o el 0,19% del capital.

L’acompliment d'aquesta condició semblava difícil fa només unes setmanes, però com s'acosta la data de cobrament, la remuntada d'ACS en borsa sembla un fet. La constructora acumula una revaloració del 7,2% el 2017, fins a 32 euros per acció. No obstant això, és previsible que els Fluxá embenen amb una mica de descompte enfront del preu de mercat, per la qual cosa la cotització pot ressentir-se durant la jornada de dimarts.

ELS MARCH VÉNEN AL MARÇ

Des que va fracassar l'assalt a Iberdrola per part d'ACS, els frecs entre la cúpula directiva de la constructora i el seu nucli accionarial han passat de les paraules als fets. Des del 25% que tenien el 2007 han reduït la seva presència ara a no gaire un 4% del capital, segons les últimes vendes d'accions realitzades durant les últimes setmanes. La sortida dels mallorquins d'ACS coincideix en temps i forma (2014-2017) amb la vida del milionari pla d'opcions per als 62 directius, que no s'activarà si la cotització no remunta.

I en aquesta direcció no estan remant precisament els March, ni tampoc cap altra família milionària de Mallorca, els Fluxá, que segueixen atrapats des de 2007 amb milionàries minusvalideses. Van invertir a raó de 46 euros per acció (més de 800 milions d'euros) entabanats per la possibilitat que ACS integrés a Iberdrola i Fenosa en un gran grup elèctric. Però el fracàs de l'operació liderada per Florentino Pérez va acabar per convertir-se en el seu pitjor malson ja que van invertir a crèdit. Els Fluxá encara arrosseguen minusvalideses pel 32% de la seva inversió (260 milions), si bé, gràcies al cobrament de 262 milions en dividends des de 2007 han aconseguit equilibrar en part aquestes quantioses pèrdues i ja estan disposats a vendre les seves accions.

MÉS DE 6.200 MILIONS EN DIVIDENDS

La sortida accelerada de March i Fluxá, dues de les majors fortunes de les illes Balears amb permís de Matutes, ha deixat orfe d'accionistes de referència el capital d'ACS. L'accionariat de la constructora està liderat pel president del Reial Madrid, Florentino Pérez (12,5%); els Albertos (Cortina i Alcocer) a través de Corporació Financera Alcor (9,1%); els Fluxá (5,3%) i Corporació Financera Alba (4,7%). Per tant, el nucli dur de la constructora ha passat d'ostentar més del 50% del capital a una mica menys del 30%

Només el dividend d'ACS ha evitat que tots hagin sortit a patolls de l'accionariat. La constructora ha repartit 6.200 milions d'euros en dividends des de l'any 2000, la meitat d'ells entre els exercicis 2008 i 2012, quan la crisi financera era més violenta. Allò va permetre sobreviure a Florentino Pérez que encara manté una part de la seva 12,5% d'ACS finançat a crèdit. No obstant això, les pèrdues milionàries de 2012 per l'operació Iberdrola van provocar que a partir de 2013, ACS va començar a pagar la meitat del dividend (de 650 a 350 milions). En aquest moment, els grans socis del grup com March o Albertos, que van baixar el seu pes del 14% al 9%, van deixar Florentino sol.

.

Noticias relacionadas

contador