PharmaMar ha estat caient les últimes jornades. Han estat pèrdues inflades provocades, segons els experts, per l'increment de posicions curtes del fons Great Point Partners fins al 0,62% del capital des de l'anterior 0,53%. Els descensos han coincidit amb la presentació dels resultats de l'assaig Aplicov, per a l'ús de l'Aplidin (plitidepsina) per al tractament de pacients adults amb Covid-19 que requereixen ingrés hospitalari. Les conclusions de la recerca han estat molt favorables, i d'aquí ve que les caigudes de la companyia hagin cridat encara més l'atenció.
- 78,50€
- -2,79%
La pregunta ara és si ja està més que descomptat en PharmaMar pràcticament tot el que pugui anunciar d'aquí a la fi d'any. Els metges que van presentar aquest dilluns els resultats de l'Aplicov van avançar que l'entrada en la fase III de l'assaig és imminent, i és molt possible que això també estigui ja recollit a la cotització. De fet, segons un analista consultat per Bolsamanía, tot el que té a veure amb l'ús de l'Aplidin per a la Covid no sols ja està descomptat del preu de PharmaMar en borsa, sinó que fins i tot s'ha magnificat.
"El que ha passat amb PharmaMar és que s'han descomptat coses que, o bé directament no es materialitzaran, o bé és molt prematur anticipar ja en el preu", explica aquest expert. En la seva opinió, "s'ha magnificat l'impacte que pot tenir Aplicov en el compte de resultats" (de PharmaMar) i, de fet, preveu "una materialitat (de l'Aplidin contra la Covid) molt més limitada en el compte de resultats" del que alguns estimen.
Hi ha qui parla d'un impacte de l'Aplicov en els resultats de PharmaMar de centenars de milions, però aquest analista té dubtes sobre aquest tema per dos motius principalment. En primer lloc, perquè si es revisen els tractaments que s'apliquen contra el coronavirus una vegada que els pacients estan ja malalts i ingressats, hi ha diverses molècules competidores que ja estan en fase III; i, en segon lloc, perquè la manera de subministrar els fàrmacs dels competidors és oral, mentre que amb l'Aplidin "són cicles de quimioteràpia", sosté.
Noticia relacionada
A PharmaMar se le atragantan los máximos anuales"En la fase II (de l'assaig Aplicov) a Espanya hi ha hagut 27 persones, 9 per braç. És un nivell de mostreig relativament petit. En cadascun dels tres braços amb nou persones han provat tres dosis, i el tractament consistia a administrar-ne tres cicles en tres dies diferents. És molt agressiu'", reconeix aquest expert. "La japonesa Fujifilm té un tractament en fase III que ja està aprovat, és oral, i té molta més gent... i hi ha molts més tractaments entre la fase II i la fase III", afegeix.
PharmaMar insisteix, no obstant això, que no s'estan aplicant cicles de quimioteràpia per a combatre la Covid malgrat que l'Aplidin sigui un medicament aprovat contra el càncer. "És un medicament injectable, com el Remdesivir, no s'està donant un cicle de quimioteràpia, no és un tractament oncològic", remarquen fonts de la companyia a Bolsamanía.
Aquest analista no vol restar valor a la tasca de PharmaMar amb l'Aplidin, i subratlla que efectivament els resultats de l'Aplicov són molt prometedors. Així i tot, hi veu més febleses, com ara el cost del tractament. "Quan a una persona li haig d'administrar el tractament amb Aplidin haig de posar molts més recursos que quan li dono una pastilla", explica.
"Jo crec que on pot estar el valor, les vendes grans, és en el tractament preventiu, en la vacuna. Després que existeixi la vacuna continuarà havent-hi gent que emmalaltirà i necessitarà tractament, i llavors caldrà veure a quantes persones són tractades amb el Remdesivir de Gilead, amb el fàrmac de Fuji, amb Aplidin... Dependrà també del cost del tractament", conclou sobre aquest tema.
EL VERITABLE CATALITZADOR
Per a aquest analista, el veritable catalitzador per a PharmaMar a curt termini no serà l'Aplidin contra la Covid, sinó que continuarà sent el Zepzelca (tractament contra el càncer de pulmó microcític metastàsic). Malgrat això, no creu que el ral·li de la biotecnològica s'estengui gaire més i li manté un preu objectiu per sota dels 100 euros. "Ara mateix no veig PharmaMar a 150 euros", anticipa.
Pel que fa a Zepzelca, explica que alguna cosa que ha ocorregut recentment podria servir de revulsiu a la borsa. Així, la NCNN (National Comprehensive Cancer Network, una aliança de 30 centres oncològics als Estats Units) ha recomanant l'ús de Zepzelca per al tractament de càncer de pulmó de cèl·lula petita en segona línia. "Això farà que la quota de mercat (del fàrmac) augmenti i suposa més potencial per a PharmaMar que no pas l'Aplicov", apunta, al mateix temps que anticipa una aprovació definitiva de Zepzelca "sense problemes" després de la seva aprovació provisional.