ep edificio donde se encuentra la sede de telefonica ubicada en ronda de la comunicacion madrid
Eduardo Parra - Europa Press

Telefónica afrontarà l'escenari posterior al brot de Covid-19 amb un nivell apte de competitivitat per les decisions estratègiques adoptades durant els últims anys, amb la reestructuració dels negocis, la contenció de despeses i deute, i la millora del conjunt dels serveis que presta l'operadora, amb la connectivitat i els continguts com a principal aparador, segons diversos informes d'analistes. Entre ells el de Fidentiis, que veu la 'teleco' en un estat "òptim" per capejar una potencial crisi econòmica.

  • 4,30€
  • 0,80%

Encara que els organismes internacionals apunten a un recessió als seus primers pronòstics sobre l'evolució econòmica internacional, els efectes econòmics del coronavirus, que també castigaran l'economia espanyola i llatinoamericana, dependran de la durada del període de temps que quedin paralitzades aquestes economies.

En un escenari en el qual aquesta paralització sigui intensa però no s'allargui gaire en el temps, el confinament derivat de la pandèmia està resultant un aparador per als serveis de valor afegit que Telefónica ofereix tant per a empreses i professionals (eines de teletreball, cloud, digital workplace) com per a particulars: connectivitat i continguts de televisió de qualitat, segons els analistes de Fidentiis.

Al seu últim informe sobre l'operadora, la consultora posa en valor el nivell de competitivitat mostrat per Telefónica i apunta entre les principals raons el canvi de perfil empresarial que ha dissenyat el grup per remuntar la pèrdua de mercat que va registrar durant la crisi dels anys 2011-2012.

En aquest període, quan estava centrada en el negoci de la connectivitat fixa després d'un gran avanç d'implantació en els anys previs a la crisi de 2008-09, Telefónica va haver de fer front a una agressiva competència en aquest segment que li va ocasionar una significativa pèrdua de quota de mercat.

La companyia va aconseguir revertir aquesta situació gràcies al llançament en el tercer trimestre de 2012 dels paquets Fusió amb la incorporació de nous continguts amb la televisió de pagament i una agressiva política de preus.

Fidentiis destaca que des del llançament de Fusió, els ingressos de Telefónica han estat en general estables, amb una participació de mercat en augment gradual, que situa en més del 50% de la quota de mercat a Espanya. A més, aquesta oferta televisiva diferenciada està jugant a favor de l'operadora a l'actual etapa de confinament.

CONNECTIVITAT I CONTINGUTS

Aquests darrers anys, l'operadora ha creat un conjunt de productes tant en B2C com en B2B que estan creixent ràpidament per l'alta demanda, i que podria beneficiar-se a llarg termini de les necessitats de connectivitat i consum de continguts que han sorgit entre la població durant el període de confinament.

L'informe de Fidentiis analitza com amb el confinament i l'augment del teletreball les xarxes han guanyat importància i Espanya ha tingut la sort de disposar d'una àmplia cobertura de FTTH (fibra òptica), la qual cosa beneficiarà el creixement de l'operadora a través de la seva nova subsidiària Telefónica Tech, que ofereix els seus productes i serveis de valor agregat, com la ciberseguretat, emmagatzematge al núvol i la Internet de les Coses (IoT).

Referent a això, la signatura d'anàlisi New Street Research apunta en un informe sobre la situació del sector 'teleco' a Europa a un millor comportament d'aquest segment respecte al mercat borsari en conjunt, sobretot a causa de la major resiliència dels ingressos d'aquestes companyies, inclosa Telefónica, en períodes de crisis.

Així mateix, l'informe de Fidentiis destaca que, si bé la penetració de la televisió de pagament a Espanya ha estat tradicionalment molt baixa en comparació amb països com Portugal o els països del nord d'Europa, la necessitat que ha tingut la població de consumir continguts en aquesta fase d'aïllament ha elevat la demanda de productes en aquest segment.

En aquest context, destaca que aquí ha estat primordial la política de preus de Telefónica amb els paquets Fusió+ i la ràpida resposta que ha donat la companyia amb campanyes de promoció per fidelitzar als clients i captar nous usuaris.

Aquests últims tres anys, Fusió+ ha més a triplicat els seus ingressos i els subscriptors 'premium', malgrat haver-hi més oferta al mercat de televisió de pagament. Encara que en part els continguts esportius, el futbol en concret, ha estat un avantatge competitiu per a Telefónica, el producte de televisió ha demostrat ser "molt reeixit" i definitivament és un "factor diferenciador" respecte als seus competidors.

PREVISIONS 5G

Una altra de les raons que donen suport a les bones previsions de Fidentiis per a Telefónica és l'ajornament de les subhastes de 5G a Espanya, Regne Unit i, previsiblement, també al Brasil. A més, ressalta que les xarxes de Telefónica 4G estan mostrant un comportament òptim, tot i el gran increment del trànsit.

Així, incideix en què l'operadora està recollint els fruits de les inversions en actius (en capex) dels últims anys, que ara estan demostrant un excel·lent rendiment i que podrà rendibilitzar molt més si es determina la moratòria sobre les inversions de 5G arran de l'aturada econòmica per la Covid-19.

Aquesta lectura la subscriu New Street Research a la seva anàlisi de la situació del sector de telecomunicacions a Europa, i de Telefónica en concret, de la qual en reafirma que el fet que probablement la subhasta de la xarxa 5G no podrà realitzar-se al 2020 li permetrà "rendibilitzar encara més les seves xarxes i retallar el capex de manera considerable".

Els analistes de Fidentiis destaquen que, si bé Europa s'ha quedat enrere en 5G, cosa que situaria la seva indústria de telecomunicacions en desavantatge a nivell mundial, les moratòries que hauran d'implementar-se augmentaran el poder de negociació dels operadors davant proveïdors i reguladors i haurien de donar lloc a una disminució significativa dels costos de 'hardware'.

Sobre la connexió a la xarxa, els analistes indiquen que si la recessió econòmica és curta i aguda, Telefónica es veurà reforçada. L'operadora té una baixa participació de mercat en el segment de població amb menys recursos econòmics, que podran ser els que es vegin més afectats per aquesta crisi i necessitin ajustar les seves despeses.

En aquest context, Fidentiis recomana "comprar" títols de Telefónica. Tenint en compte que Telefónica està cotitzant al seu nivell més baix dels últims vint anys en termes de ràtio preu-valor comptable, la firma situa el preu de les accions de la companyia espanyola en un rang entre 6,2 i 7,5 euros.

DIVIDEND

Sobre la liquiditat del sector de les telecomunicacions a Europa i, en el cas de Telefónica, l'informe de New Street Research destaca que l'operadora espanyola té una capacitat de generació de caixa de les més altes de l'Ibex.

Telefónica ha estat una de les poques companyies de l'Ibex que han mantingut una política d'alta retribució a l'accionista els últims anys i que, malgrat el Covid-19, mantindrà l'anunciada retribució de 0,40 euros per acció, amb un desemborsament total de 2.000 milions d'euros, i un primer pagament de 0,20 euros al juny de 2020.

New Street Research considera que la política de dividend anunciada és encara assequible tot i el nou escenari, encara que aconsellaria una certa reducció, davant el temor a l'evolució econòmica a Llatinoamèrica i les conseqüències derivades en el mercat de divises d'aquesta zona en la qual Telefónica té actius.

Així, admet que per això és important la política de desapalancament que ha dut a terme la companyia durant els últims anys. "La feblesa del preu de l'acció durant la crisi financera (i durant el Covid) té escassa correlació amb el deute", afirma l'informe.

Noticias relacionadas

contador