Ferrovial ha tret del Regne Unit la seu de la societat grup d'empreses que integra les activitats internacionals del grup com a conseqüència de les incerteses que genera el procés de Brexit obert al país per sortir de la UE, segons confirma la companyia.
- 28,92€
- 0,28%
D'aquesta manera, el grup que presideix Rafael del Pino ha traslladat la seu d'aquesta empresa, fins ara situada a Oxford, fins a Amsterdam, amb la finalitat de "garantir que segueix sota el paraigua de la legislació comunitària europea", tal com avança el diari Expansión en la seva edició d'aquest dimarts.
Ferrovial assegura que aquest trasllat no té cap impacte ni en l'ocupació ni en les seves activitats al Regne Unit, actual primer mercat de l'empresa per davant d'Espanya.
El canvi de la seu del grup d'empreses internacional té, no obstant això, lloc després que el grup, davant la seva última junta d'accionistes, manifestés la seva intenció de reduir proporcionalment la seva activitat al Regne Unit davant la "incertesa" i el "complex entorn" que es registren al país com a conseqüència del Brexit.
El conseller delegat, Íñigo Meirás, ha apuntat la necessitat de "ser més prudents" a l'hora de seleccionar projectes en aquest mercat pel "complicat entorn" que presenta, "especialment en serveis". De la seva banda, Del Pino ha indicat que Ferrovial analitza constantment la situació del Regne Unit pel procés de segregació de la UE en què està immers per determinar "si cal prendre mesures addicionals".
Ferrovial assegura que aquest trasllat no té cap impacte ni en l'ocupació ni en les seves activitats al Regne Unit
El president del grup va recordar que després del referèndum del Brexit la companyia va decidir no augmentar la seva presència al país, on l'impacte que han tingut fins ara ha estat el derivat de la depreciació de la lliura respecte a l'euro. "Tot i això, vam analitzar contínuament la situació per si veiem la necessitat de prendre mesures addicionals", va indicar Del Pino davant la junta, celebrada al començament del passat mes d'abril.
Així, durant l'assemblea, els dos primers executius no van esmentar per primera vegada el Regne Unit com a mercat estratègic per al creixement de Ferrovial, que, segons han indicat, se centrarà en els seus altres tradicionals mercats forans, el Estats Units i Canadà, i en el nou, Austràlia.
HEATHROW
L'anunci d'aquesta decisió es dona un dia després que el Parlament britànic votés que sí a l'ampliació de Heathrow. El Govern ja va dir que sí el passat 5 de juny. La companyia cau un 0,3% a l'IBEX-35.
El 2017, el Regne Unit va aportar el 32% de les vendes totals de Ferrovial i el 37% del seu benefici brut d'explotació (EBITDA). El grup té al país activitat de construcció i serveis, i també de concessions, atès que hi ostenta una de les seves 'joies de la corona', la participació del 25% a l'aeroport de Londres Heathrow, a més d'un 50% en altres 3 aeròdroms regionals (Aberdeen, Glasgow i Southampton).
Precisament, el canvi de seu coincideix amb l'obtenció del 'vistiplau' del Parlament britànic per a l'ampliació de Heathrow, un projecte demorat des de fa dècades que suposa la construcció d'una tercera pista i està pressupostat en uns 14.000 milions de lliures (uns 15.900 milions d'euros).
Així mateix, té lloc després que Ferrovial incorregués en pèrdues al tancament del primer trimestre de l'any per a la provisió de 208 milions de lliures (uns 236 milions d'euros) realitzada davant la discrepància que manté amb l'Ajuntament de Birmingham sobre el contracte de serveis de rehabilitació i manteniment d'infraestructures de la ciutat.